2 juli 2018

Tips! Tips! Tips!

Husesyn  med Ulla Skoog är tillbaka med en ny säsong. Den 1 juli klockan 14.30 sändes det första halvtimmesprogrammet. Repris måndag klockan 19.03.
Är man det minsta intresserad av gamla hus och bra byggmaterial och cirkulär ekonomi ska man absolut lyssna. Absolut!

I säsongens första program handlar det om Bohuskustens fiskelägen och jag kan bara instämma i åsikterna i det första programmet. Det som sägs kan man applicera på de flesta platser i landet.

För några veckor sedan besökte jag Bohuslän. En skaldjurstallrik med dagsfärska fångade havskräftor, räkor, rökta räkor och blåmusslor blev en god kvällsmåltid. Men i Grebbestad hade många av husen byggts till och om så att karaktären av gammalt fiskeläge var borta. Och de nya hus som byggts (förmodligen där äldre hus stått) var verkligen inte vackra - bländande vita med jättestora balkonger med glas och aluminiumräcken byggda längst in i hamnen. På en centralt belägen plats där så stora hus inte stått och där balkonger tidigare inte byggts ut mot havet. Förklaringen till att det blivit så är tydligt beskrivna i programmet.
.
.

3 kommentarer:

 1. Tack, det skall jag göra.
  Jag tänker ofta på hur fort det går att ändra när man bygger, men hur omöjligt det blir att ta tillbaka det man byggt bort.
  När hus från 1900-talets början ser ut som nybyggda hus i vitt, högblankt och öppen planlösning. Eller gamla hus i städer som rivs och ersätts med ?. Eller när man bygger för sjöutsikten ända vid strandkanten, och varför inte ut i vattnet, som i Östersund och i Ö-vik. Här får man inte bygga fast vi har 75 meter till vattnet och väldigt gles mellan husen......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hör till dem som tycker strandskyddet är av godo. Men kommunerna ruckar på det, så även här. Privatisering är ledord.

   Radera
 2. Här håller Kommunerna bra på det, men inte i Östersund. Här går järnvägen nära stranden då det förr fanns fabriker på området. Där är det nu flervåningshus inne i varandra i princip, men den sista etappen är nu stoppad. Grönområden är inte heller fredade, där finns intresserade personer som vill bygga på del av sådan mark, även om stora protester görs. Vi får se hur det går. Jag förundras ibland över att en del människor far över strandnära tomt med skoter och vandrar rakt över fast det finns stigar. Det tycker jag faktiskt inte är OK.
  Jag är förstås partisk då vi har ett sådant läge. Men det är skillnad på hur folk tänker, faktiskt.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...