18 februari 2019

Hur Nordmalings kommun justerar politiska protokoll

I Nordmalings kommun justeras politiska protokoll (kommunfullmäktige, kommunstyrelse, nämnder) genom att justeringsperson (-er) och protokollförare eller ordförande träffas och gemensamt justerar. Normalt väljs en justerare på sammanträdet och då från annat block/parti än ordföranden. Det innebär att justeringspersonen (-erna) "sitter i knäet" på politiker från motsatt läger och övervakas av den som formulerat protokollet.

Hur osannolikt är det inte att en politiker från motsatt block/parti vill låta sig domineras, dompteras, på det viset. Men så går det till i Nordmalings kommun enligt centerpolitikern Anders Jonsson i min  hemby. Och hans mor Vera (C).

Därför måste det även gå till så på byastämmorna, årsmötena, i bysamfälligheten. Anders Jonsson är numera ordförande i denna förening. Övriga styrelsemedlemmar (sekreterare och kassör) är kvinnor som bekräftar honom, mannen, Ol´förarn. Jag vill absolut inte skriva att så brukar kvinnor göra, men här i byn är det så.

Ingen medlem utom jag protesterar mot sakernas ordning. Sekreteraren är akademiker och skulle med det knowhow hon bör ha tillgodogjort sig, inse hur fake news motarbetas.  Med den insikt utbildning kan ge, vet man hur och var fakta ska sökas, därpå reder man ut vad som gäller. Det kallas källkritisk granskning. Men nej, så sker icke.

Det här otyget har pågått i elva år. Så länge har justeringspersonerna försetts med handklovar och getts munkavle av styrelsen och mutats med kaffe hemma hos sekreteraren. Avsikten med justering är att kontrollera styrelsearbetet och ojävigt granska hur sekreteraren formulerar mötesprotokollet. Utan toppstyrning av styrelsemedlemmarna.

Eftersom styrelsen håller medlemmarna i så hårda tyglar anar jag att man försöker genomföra  regelvidriga beslut. Det har hänt förr. Varför skulle styrelsen annars vägra tillåta en självständig granskning av protokoll???
Det handlar om mentalitet. Det handlar om en osund föreningskultur. Det handlar om förtryck av medlemmarna. Och om osjälvständighet. Om makt. Om maktfullkomlighet.

Genom propaganda kan man lura ett folk.
Information är vaccin mot propaganda.
Det går inte att lura ett upplyst folk.

Fortsättning HÄR.
.
.

4 kommentarer:

  1. Du har inte funderat på att göra rättssak av det? Dra Nordmalings kommun inför Förvaltningsdomstolen för att utröna om de gör rätt eller fel?
    Om du har rätt och kommunen har fel så får du ju ett domstolsbeslut som du kan visa byaföreningen och som ger juridiskt stöd för din argumentation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viola_T24 februari 2019 13:57

      Herr Stömell, jag gläds över kommentaren! Jag vet att Anders Jonsson och hans mor far med lögn med avsikt. Jag vet att N-lings kommun inte justerar på beskrivet sätt annat än ett fall som sådant: ”I brådskande fall kan beslut justeras omedelbart vid sammanträdet. Ett färdigt beslutsförslag ska då finnas och det omedelbart justerade protokollet bör skrivas under på själva sammanträdet av ordföranden och justeringsperson. Det ska framgå av protokollet att det är omedelbart justerat.”

      Men det är omöjligt för mej att förstå att ingen annan styrelsemedlem och hemmansägande medlem förstår lögnerna och stävjar dem. Rädsla? Okunnighet? Feghet? Ett domstolsbeslut gör ingen skillnad i denna förening. Tro mej, jag vet av erfarenhet. Mitt förtroende för styrelsen är under nollstrecket numera. Där sitter min gamla barndomsvän som sekreterare och låtsas om ingenting. Hon har suttit i styrelsen sedan samfällighetsföreningen bildades (på mitt förslag). Hon känner till oegentligheterna men tar inte strid för rättvisa för medlemmarna.

      Radera
  2. Om jag uppfattat saken rätt så är du inte fastboende på orten? Du ”gästspelar” allt emellanåt. Övriga är bofasta på platsen.
    Den skillnaden är viktig, du kan åka därifrån det kan inte de bofasta och för att stå ut med livet på en småort så får de ibland bita i det sura äpplet. Alternativet är att stötas ut ur byagemenskapen, bli paria, och inte kunna påräkna grannars stöd när vardagen kör ihop sig - vilket den understundom plägar göra. Jag kan förstå att de är tysta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja så är det och allt detta är jag medveten om. Men accepterar man sakernas tillstånd kan man heller inte räkna med förändring till något bättre och det anser jag är ett av min landsbygds stora problem. Liten omflyttning, många släktband människor emellan ger lätt en osund kultur där egna regler och lagar råder. Man måste alltså undertrycka en moralisk hållning för att leva där. Kanske kan det vara så att där finns (norrländska) landsbygdens problem i ett nötskal. Hur ökar man inflyttning till landsbygden? Hur ökar man trivseln? I långa loppet går det normalt inte genom att vara makten som inger rädsla eller utnyttjar människors okunnighet.

      Radera

Tyck till om du vill...