27 februari 2019

En levande landsbygd som får så förbli

Jag kan leva mig in i känslan av glädje hos alla de som tillsammans lyckats stoppa ett projekt med massivt stort antal vindkraftverk. Grattis Ångermanlänningar, västernorrlänningar!!! Så bra gjort tack vare aldrig sinande energi och de digitala sociala påverkanskanaler som finns numera. Starkt. Jag har följt det hela mest på avstånd. Naturen, som saknar röst, tackar er...

Läs om glädjetårarna som influencern från Grundtjärn inte kan hålla inne med. Känslorna inför exploateringsprojektet finns beskrivet i flera blogginlägg än det länkade. Väntan på Sollefteås politiska partiernas omröstning var tortyr. Det kommunala vetot trädde i kraft igår i samband med att politikerna till sist röstade nej till projektet.


Det är så stort att även en stockholmsjournalist, som typiskt nog fått reda på händelserna i sent skede, tar upp det i sin blogg:
"Frågan om energiförsörjning och Norrland har länge varit en underbevakad och sorglig historia. Storstäderna har varit beroende av extern elförsörjning och i jakt på ”grön el” har glesbygd och svenska naturtillgångar exploaterats. Älvar har torrlagts i byggandet av dammar som kan generera el och vindkraftverk har byggts i rasande takt.

Det var ett sådant som skulle byggas i Grundtjärn."
Och sen kommer beskrivningen av den strålande insatsen som skett bland annat via de sociala medierna. Men även gammelmedia t ex lokaltv.
.
.

7 kommentarer:

 1. Å hur ska det nu gå med elbilssatsningen? Alla laddstolpar som skulle drivas av grön el, när kärnkraften skrotas? Å alla elcyklar? Ska folk i städerna behöva börja trampa själva igen? 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja varför inte använda grötmotorn och spara in kostnaden för pt och gymkort...

   Radera
  2. Här i byn produceras vindenergi (tyskt ägande av de 40 verken) som kanske kan komma till användning i södra Sverige. Om den elektriciteten nu inte exporteras till Europa via Nord Pool. Att Sverige satsar på elexport är känt. Gissa om här har skapats många permanenta arbetstillfällen genom denna vindkraftssatsning? Nopp.

   Radera
 2. Om det var "Norrland" eller Västernorrland eller rent av Ångermanland. Men bara en tredjedel av elen användes lokalt. Resten exporterades söderut.

  Exportera folket norrut istället så slipper folk må så dåligt av att trängas i Stockholm och liknande tätorter; så slipper de bygga nya städer där nere. Folk kan flytta in i sånt som andra flyttat ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolonialism, javisst. "Norrlands" rikedomar kände staten till redan på 1600-talet. MEN att på djupet vilja ändra villkoren i norra Sverige är politiskt självmord. Staten ger invånarna ett litet bidrag istället så blir de nöjda och tystar (till nästa protest vid exploatering).

   (https://www.st.nu/artikel/kultur/norrland-fortfarande-sveriges-koloni)

   Radera
 3. Nja, nu var det inte tvångsförflyttning som jag tänkte. Stora drajver och förmånliga villkor under så många år att folk hinner fatta grejen med "Norrland".

  Det finns ju idéer/(realiteter?) om avskrivning av CSN-lån om man bosätter sig där folk med sådana behövs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget är väl mer behjärtansvärt än att få folkmängden i norra Sverige att öka. Så vi tycker lika.

   (Kanske hade jag flyttat tillbaka om CSN-lånet avskrivits!? Nu dröjde det tills jag var 50 innan det var återbetalt.)

   Radera

Tyck till om du vill...