14 februari 2019

Regnbågsvecka i Nordmaling

Den första regnbågsveckan någonsin genomförs just nu (v.7/19) i Nordmalings kommun. Kommunen vill bryta normer vilket är bra. Det skulle behövas inom flera områden.

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.” Så inleds FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.
Jag minns Bertil L. som kallades Bertilda i folkmun. En homosexuell man som blev otroligt mobbad, förföljd och begabbad på samhället då jag var skolungdom. Jag minns en människa med speciell gångstil och ett stort burrigt hårsvall. Tänk om han levat nu, vilken revansch det hade kunnat bli.

Det kan inte ha varit lätt att leva på på den lilla orten med alla människor som retades, var elaka,  kastade stenar och såg ner på hen. I ett patriarkalt samhälle med machoinslag där jakt och motorfordon är ett stort intresse för många av männen. Ändå valde han det livet. Varför? undrar jag då som nu.

På ålderns höst besökte han ibland tillsammans med några udda vänner EFS lilla sommarkapell. Där blev han åtminstone inte utkastad, inte offentligt chikanerad eller nonchalerad men heller inte personligen hjärtinnerligen välkomnad. Men på något sätt valde dessa samhällets socialt mest utsatta att närvara vid sommarmöten med efterföljande kyrkkaffe då och då.

Jag minns även familjen som kallades Tattar-Erikssons och som några år bodde i min by. De hade det knappast heller lätt. Normer behöver brytas inom många områden!
.
.

2 kommentarer:

  1. Jag kommer ihåg "Bertilda" och hur min mamma en gång ställde sig upp och tog honom i försvar och sa till, när några trakasserade honom och gjorde sig roliga på hans bekostnad. Det var under en bröllopsfest på Levar Hotell, jag tror att han jobbade där. Jag var och är fortfarande, så stolt över min mamma och vad hon gjorde den gången! Tror det var någongång i slutet på 60-talet. Kul med regnbågsvecka i lilla Nordmaling!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mycket svårt att vara annorlunda på en liten ort och minst lika svårt och därmed väldigt modigt till tusen att ta en annorlunda människa i försvar mot mobben. Att våga ha en motsatt åsikt och inte följa med strömmen kräver stor mental styrka. Heja den som törs! Det är så många normer som behöver ändras.

      Radera

Tyck till om du vill...