28 april 2009

En tempelgavel i Ångermanland

Ett så här vackert hus med så stilig gavel finns det i byn. Huset står tomt och underhållet är inte stort. Jag har inte forskat i detta, men jag gissar att det är uppfört i början av 1900-talet. Det är ingen dubbelkorsbyggnad eller parstuga. Jag tror inte huset idag används till annat än förråd. Sly och tillfälligt uppvuxna träd skymmer det på sommaren.



Knutbrädorna har räfflor som en grekisk kolonn, närmate betämt av den joniska ordningen med kannelyrer och arris. Knutbrädorna slutar upptill mot något som kan beskrivas som kapitäl. Ett mycket hårt stiliserat kapitäl med profiler formade av bräder.

Taksprånget är också väl omhändertaget och smakfullt och omsorgsfullt utformat. Grekiska tempel har sima och rännlist. Den som lät uppföra det här huset hade formvilja och känsla för skönhet och estetik. Undersidan av taksprånget är målat falurött, brädan som sköter övergång mellan vägg och takfot är ljusmålad och ser ut att vara profilerad. Panelens täcklister slutar mot den brädan. Vindskivorna är vita.

De traditionella färgtyperna röd slamfärg, Falurött, och ljus linoljefärg har använts. På taket har hyvlad takspån tidigare skyddat huset. Nu ligger svart trapetskorrugerad plåt som skydd. Effektivt men fult tycker jag. Lätt att ta bort om man skulle få för sig nå´t mer passande. Vore huset mitt skulle jag lägga på lertegel.

Det här är avancerad folklig arkitektur väl värd att bevara och vårda. Det är sådana här hus som väldigt ofta rivs. Tyvärr!

3 kommentarer:

  1. Anders Nordström15 augusti 2010 kl. 20:53

    Jag tror du träffat mitt i prick med rubriksättningen. Hade byggnaden legat i Västerbotten hade den redan rivits.

    SvaraRadera
  2. ja du undrar säkert varför jag nu kommenterar gamla inlägg hos dig...jo jag kommer att läsa hela din blogg från start till idag! Ett fantastiskt verk har du här......har du tänkt på att du kan "ge ut" detta i bokform? Du har en kulturhistorisk skatt i din blogg!

    Jag tar 1-2 månader var kväll framöver ;-))

    SvaraRadera
  3. Pysselfarmor, jag uppskattar dina kommentarer (hur många som helst) och är väligt glad att du känner igen dig i skriverierna. Du med minnen från fjällvärlden, jag från kustlandet.

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...