3 juni 2009

Ladusvalorna

Morfar Manfred tyckte om fåglar! Fåglar gillade min mamma Karin! Jag gillar också fåglar och det är väl inte så konstigt med den släkten... Morfar brukke lägg ut malln på vintern utafôre fönstre. Han brukke sop hop höfröa från hölage´ och lägg ut i en rundel på snön. Snöade den över sopade han bort snön och la på nytt höfrö. Allt för småfåglarnas väl i kylan.Ladusvalor hör till den här jordbruksbygden under sommaren. De minskar i antal allt eftersom lagårdar och uthus ställs tomma, rivs, öppningar stängs, EU-direktiv talar om salmonellasmitta, uthusägarna tycker att svalorna smutsar ner.

Ja, dôm tyg ne däre lagårn!

Men jag tar bort en fönsterluft på lagårdsgaveln i maj så de lätt hittar in. För två år sen kom inga svalor och byggde bo hos mej - det var en stor sorg så nu gör jag det lättare för dem. Sen täcker jag av golvet under kabeln där de brukar sitta och under boet. Ibland fungerar det, ibland inte. Men ladusvalorna värnar jag om, vare sig det skapar extrajobb eller inte! Jag hälsar dem välkommen i maj. De har ett sån´t härligt kvitter...

4 kommentarer:

 1. Tack för ditt besök!!!
  Vilken jätte fin bild du har i inlägget här. :)

  Kram kram
  M I N D I

  SvaraRadera
 2. Så bra du skriver! Det är ett nöje att läsa det du berättar.

  Detta med svalorna väcker minnen från min barndom uppe i Jämtland. Svalorna som byggde under taket på ladugården. Det betydde visst lycka. Och det var så spännande att ligga i gräset och titta på när de murade nya bon och senare när deras ungar var födda.

  Min broder Olof lyckades träffa ett bo när han testade sin nygjorda pilbåge. Pilen fastnade i ett svalbo. Oj vad min farfar blev ond. Farfar som annars var så lugn och aldrig höjde sin röst. Min broder minns än idag hur skamsen han kände sig och så rädd han blev över farfars reaktion.

  SvaraRadera
 3. Inkan!
  Det är just sådana minnen jag själv vill få pränt. Jag blir glad av att läsa dina minnen av svalorna - både beskrivning av hur ett barn upplever svalor, beskrivning av en älskad farfars reaktion och folklig tradition om svalor.

  För övrigt tycker jag din blogg är bra så jag hoppas att du inte har något emot att jag tar emd den i min lilla bloggrulle!?

  SvaraRadera
 4. Viola - Varsågod- du ligger på min egen lista ( syns ej på bloggen eller bloggarna!)
  Jag har ju två bloggar - dels den som har sina tentaklar till Jämtland.
  Och så min "Inkan©"-blogg som jag mest skriver på om kulturlivet och dess yttringar: böcker, poesi&prosa, musik och djupa tankar etc mm osv

  Jag har misskött mina "tre rum" ett tag.
  Men så blir det ibland.

  Jag har en kartong fylld av foton, minnen, berättelser och annat som jag kan plocka ur - men emellanåt är livet lite segt.
  Och min dator bråkar med mig. Lite då och då.

  Så forskar jag.
  Om släkten bakåt och samlar ihop trådarna.
  Hittade igen min morfars okända familj i USA för några år sedan. Så nu har jag en massa krav om att höra av mig mera... hur ska man hinna?

  Och jag reser till havet.(alltid i slutet av Maj.
  Och i juli blir det alltid Jämtland och Oviksfjällen.
  Kanske blir det bättre ordning av det?

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...