2 augusti 2009

Atlanta - koppar

Det här är Atlanta, en kopp i flintgods formgiven av Wilhelm Kåge för Gustavsbergs porslinsfabrik. Den producerades mellan 1937 och 1958.

Ett dussin sån´a här koppar köptes in 1958. De kostade då 22 kronor. Så här står det i hushållets loggbok: "2 aug 1958. Lördag, sista semesterdagen, Karins namnsdag, hon fick 1 duss. kaffekoppar "Atlanta". Igårkväll slogs västersidan i Aspänget, idag hann vi hässja 5 hässjor innan regnet kom, det blir väl 7. Det har varit ett ohjälpsamt väder nu i 14 dar. Lite hö."

De flesta Atlanta-kopparna har gått sönder, andra är repiga och krackelerade. Så är det. De har utnyttjats flitigt. Därför har jag börjat köpa koppar jag kommit över, nu senast 5 stycken på Tradera för ett helt annat pris än 22 kronor. De blå "Atlanta" passar så bra i funkisköket med sin färgsättning och med de röda detaljerna.

3 kommentarer:

 1. Hej, vilka härliga koppar! Och så underbart med loggbok. Själv saknar jag så mycket skriven historia i och med en husbrand som slukade det mesta. Till all tur hade en hel del prylar flyttats till det nya huset, men just gamla brev och foton och sånt brann upp...

  Och vilken bild på åker i dimma!!! Jättevacker! Visst finns det vittror eller älvor...det gäller bara att se dem;)
  Min mormor var så full av skrock och gammal tro så hennes övertygelse ruckade ingen ny vetenskap på. Härliga inlägg, gillar dem verkligen!

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är kopparna fina!

  För övrigt kan jag ibland tänka att människorna förr var minst lika lyckliga som vi. Då naturen är besjälad far man inte fram hur som helst med den och exploaterar den så våldsamt som vi emellanåt gör idag. Jag upplever att brottet kom på 1900-talets mitt i samband med att maskinerna blev större och större.
  Människan kan inte lägga band på sina möjligheter då hjälpmedlen förändras.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...