31 oktober 2011

Känn min hembygd

Vet je sôm läs bloggen å sôm bo hennakring vars e hänn plassen ä nagerst? Ja vet ju att je alldri kôm å svara hära bloggen för je ä ju se försynt, men tänk ätter - kôn je säg var e hänn plassen legg nanstans? Ôm nagen ha alle rätt kôn n´vinn e fantastiskt otrolit fint e pris.

För den som kan pricka rätt på var de nedan angivna platserna ligger i min hembygd, väntar ett riktigt fint pris. (Fast jag vet att de som allra eventuellast kan svaren inte alls läser bloggen, saknar dator eller är försynta och därför aldrig kommer att meddela sig.) Det här är benämningar varav flera mycket väl kan vara borta om några decennier - om inte redan för de flesta.
Låt er inte luras av kartutsnitten.
Dansarhälla
Husavan
Renbomsberget
Knösen
Lillgolöte
Löta (he finns två te min by)
Ogen (Ojjen)
dära lyse
Jackes´ raningen
Plogbacken
Aspänge
Radd´n
Reveln
Skôrenskola
Stavarhalla
Tallôga
ôppa hejja
?
 
Då, när man färdades till fots eller med häst, fanns ett så mycket mer finmaskigt nät av platsnamn. Då behövdes de för att man skulle kunna orientera  sig själv och andra. Man kände sin egendoms olika särdrag och namngav dem. Idag när man rör sig fort från plats till en annan behövs inte de specifika platsnamnen på samma sätt. Därför faller de gamla namnen i glömska medans nya kanske tillkommer. Hur många "mot" har inte skapats där trafikplatser efter motorvägar byggts.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

 1. Å vad jag önskar att jag kunde svaren.
  För 15-20 år sedan var i trakten och tittade på ett hemman till salu, men drog oss ur eftersom all tillhörande mark var uppstrimlad och utspridd över hela byn. Annars kanske jag hade känt till några av platserna?

  SvaraRadera
 2. Vet du Katarina, jag tror det finns lika många bortglömda platsnamn över hela landet. Även där du bor nu - en vacker det av vårt land. Namnen finns på gamla kartor men de flesta i äldre människors minnen om de nu inte är bortglömda för alltid.

  Jag vill gärna dra mitt strå tills tacken för att värna om dem :-)

  SvaraRadera
 3. Näää, tyvärr det vet jag inte. Men så är jag ju inte hennakring heller :)
  Roliga namn. Knösen? Ôppa hejja?

  Lycka till!
  /maja

  SvaraRadera
 4. Dialekter är underbara ;-)

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...