5 oktober 2011

Thermo

På en loppis i mellansverige hittade jag i förra veckan en Thermo-skål från Bo Fajans för en femma. Skålen hade inte den tjusigaste av kulörer enligt mej, men med det priset blev den min trots allt. Thermo formgavs av Allan Ebeling på 1920-talet då han var konstnärlig ledare för företaget.

Thermo tillverkades under lång tid och inköptes hit av mamma på 50-talet tre Thermoskålar. De har lite gladare kulörer, nämligen blått, grönt och gult. De är av den minsta storleken, djupstämplade 1510 undertill, Thermo tillverkades i minst två storlekar till och i vinrött. Den klassiska spillkumen har fått ge form åt skålarna.
Så finns tallrikar ur "de mjuka formernas servis" i skåpet, min barndoms vardagsporslin med tallrikar, djupa och flata, såssnipa, karotter, upläggningsfat. Formgivare var Wilhelm Kåge för Gustavsbergs porslinsfabrik. På helgerna användes ibland djuptallrikarna "Grå ränder" till kompotten. Både de mjuka formernas servis och Grå ränder är samma former men den ena med dekor, den andra utan. De mjuka formernas servis fanns i rent vitt och brutet vitt åt det gula hållet. Den brutet vita inköptes på 50-talet, på 70-talet kompletterades med rent vita tallrikar i samband med att tillverkningen av denna tillfälligt återupptogs. Servisen återfinns även med flera andra dekorer.

Jag växte upp med dessa mjuka former tillsammans med besticken Thebe formgivna av Folke Arström 1944. Vackra vardagsvaror var folkhemmet bra på.
.
.

3 kommentarer:

 1. Visste inte ens att de hette Thermo - det har bara alltid funnits där, i stugan. (En typisk sportstuga från -46, på c:a 35m²) Fyra från början, men den blå har försvunnit under årens lopp.

  SvaraRadera
 2. Thebe... De där med ränder på skaften, eller? Sådana har även vi hemma...

  SvaraRadera
 3. Ja, det är ränder på skaften på de här rostfria besticken. Jag förmodar att det är stiliserade kannelyrer från ett egyptiskt tepel i Thebe som varit inspirationskällan.
  Matskedarna gillade inte min pappa speciellt mycket för de var så breda (och han var inte så bredkäftad :-)) Familjen övergick till matskedar av typen "Svensk" istället. Men matbesticken i övrigt var Thebe. Allt finns kvar i besticklådan så klart.

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)