13 oktober 2011

Till prydno

Nu har jag sytt kuddvar av några av stuvbitarna med 50-talstextilier jag fick. Det blev fyra, tre visas här på soffan i 50-talshörnet. Resten av stuvbitarna får mogna ytterligare en tid.
Det stiliga tyget på kudden längst till höger kunde jag identifiera med hjälp av tryck på stadkanten. Det var för Almedahls handtryck som Brit Bredström formgav Fjärilsblomma. Det är bomull i samtliga tyger utom i kudden till vänster som är av viscose.
Jag tycker även så mycket om möbeltyget på soffan. Fortfarande ganska så intakt trots att det var föräldrarnas första möblemang.
Två nya innekuddar med fjäderfyllning har införskaffats men till kudden i mitten använde jag en befintlig kudde med kuddvar och allt. Jag tycker egentligen att stoppingen är viktig för att få fram 50-talskänslan. Detta med vilken stoppning som används ger en helhetsupplevelse av en tidsepok. Kuddarna blir olika säckiga, har olika tyngd beroende på fyllningen förstås. Det innebär att de nya fjäderkuddarna egentligen är för lätta och för "pluffsiga" men i vår tids vana och smak.

Jag har kuddar från olika årtionden och för olika funktioner (prydnad eller sömn). De är fyllda med raffelstôpp (riven tyglump eller upprepade stickgarn som klippts till korta trådar), med dun, stoppad med vadd eller med rivet skumgummi. Halm finns inte kvar i något bolster här :-)
Normalt täcker jag över soffan med en stickad filt i glada mustiga färger, en ikea-produkt som skyddar.
Det fjärde kuddvaret jag sydde blev skyddande omslag till den tunga braskudde att placeras framför öppna spisen som mamma vävde i början av 50-talet. Så här ser braskudden ut innanför det nya kuddvaret. Bilden finns även med i det här inlägget.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Åh, vad fina kuddarna blev. Har också 50-talstyger som jag länge länge planerat att göra kuddvar av. Blir inspirerad nu! Och soffans tyg är också fint - snacka om kvalitet!

  SvaraRadera
 2. Eli, visst är det väl roligt med textilier - hur betydelsefulla de är och hur man kan förändra ett helt rum.
  Jag tror du får väldigt fint med dina kuddvar!

  SvaraRadera
 3. Då gör jag ett nytt försök. Har kommenterat flera av dina inlägg tidigare, men såg nu att de kommentarerna inte fanns med. Min bärbara krånglar...
  Soffans tyg var jättefint! Otroligt att det ser så fint ut efter så många år!

  SvaraRadera
 4. En tjock sittkudde framför brasan, naturligtvis! Förmodligen inte en självklarhet längre...

  SvaraRadera
 5. Anna, gillar verkligen soffan med sitt tyg. Utan armstöd - så lätt att placera i ett rum lite hur som helst.

  Sara - det är just därför jag gillar den och värnar om braskudden. Den är så typiskt 50-tal!

  SvaraRadera
 6. Så vackert. Grått och två nyanser gult. Och nu fick jag inspiration att sy nytt överdrag till min gamla braskudde...

  SvaraRadera
 7. Så fräscht och fint med retrostil.

  SvaraRadera
 8. Mira och Christin - trevlig med kommetarer och själklart kul att ni gillar 50-talshörnet.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...