12 november 2011

Walk-in-closet

Jamen - hur många gånger har inte denna vippventil i garderoben öppnats och stängts. Av sandgjuten aluminium verkar den vara tillverkad. Fortfarande fungerar fjädrarna oklanderligt, det obehandlade trähandtaget är mjukt och ergonomiskt skönt.
Garderoben inreddes i morfars hus 1950. Jag förmodar att de klädkrokar som fanns sedan tidigare, och som är så vanliga på vindarna i gamla oinredda timmerhus, här har moderniserats med färgsättning á la 50-tal. Lite trevligt är det allt med denna gamla hänganordning som "hottades" upp med röd färg. Hyllkanter och klädstång är naturligtvis även de rödmålade av Målar-Mattsson då, på 50-talet. Färgen är kvar ännu och ska så förbli. Man ser att ytorna endast strukits en gång i denna garderob och i skåp. Man lade inte ner mer än behövligt på platser som inte syntes för jämnan. Så har det varit sen tidernas begynnelse, det är först nu många som målar själva så oerhört frenetiskt behandlar alla ytor lika. Jag gillar gradskillnaderna, jag förstår det dåtida samhället och levnadssättet bättre om detta får vara kvar :-)

Även här inne är nu elen färdigt omdragen. Här var enda stället med blymantlad utanpåliggande ledning. Den är kvar på min begäran, men används förstås inte. Detta diskuterades livligt ska ni veta. Den gamla mörkbruna strömbrytaren är självklart tillbakamonterad som det anstår byggnadsvårdare. Det beror inte på fattigdom om nu någon skulle tro det ;-)  För övrigt är alla elledningar infällda och det var väldigt lätt att byta ut dem mot sprillans nya och elsäkrare i de befintliga tomrören. På insidan av garderoben, ovanför dörren, monterades ursprungligen en vanlig glasglob med rak porslinssockel och den fungerar fortfarande utmärkt. Denna klädkammare kan man gå in i, den rymmer mycket, är välstuderad som det bör vara i compact-living, i New York lika väl som en liten okänd norrländsk ort på 50-talet. Men ljuset, det sparsamma ljuset, är inte det bästa för fotografering. Om ett halvår blir det bättre igen.
.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Påminner om våra kattvindar i stora huset hemma. Inklädda i omålad pärlspånt och med varsitt litet fönster på kortsidan. I ett av dem står en gammal gjutjärnsmangel. Inbyggd. Vi får inte ut den med mindre än att vi river väggen. Och så ventilerna då...

  SvaraRadera
 2. Walk-in-closet, jag ler för mig själv när jag ser detta moderna namn på den för oss så vanligt kallade klädskrubben. Inget nytt under solen - walk-in-closet är så modernt, unikt och lyxigt när man läser det i dyra annonser för boende men har egentligen funnits sedan "stenåldern".
  Med andra ord, en underbar rubriksättning på ditt inlägg - en härligt kollision mellan nytt och gammalt. Fyndigt, det gillar jag :-)

  Apropå ord; tambur (låter så elegant) sa man ofta förr, ett ord som nästan helt försvunnit. Undrar när/om det kommer tillbaka...

  SvaraRadera
 3. Mira, inbyggd gjutjärnsmangel det är mer än vad jag sett någon gång. Används den? jag som gillar att mangla skulle säkert uppskatta båden den och dess belägenhet!

  Marieberg -nej inget nytt udnersolen, bara nya modeord för att göra företeelsen "märkvärdig" ;-) Kul att du gillar kontrasten jag just ville åt. Tambur var allemansfarstu på 60-talet - jag kan mycket väl tänka mig att det kommer igen.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...