17 november 2011

Gästgiveriet i Godmersta

Min farfarsmor som levde mellan 1853 och 1935, hon tjent piga som ung hos gästgivaren i Gommersta som skrivs Godmersta, i Ångermanland. Erika kom från Monäset, två mil längre norrut. Tyvärr har jag inget foto just nu på gästgiveriet, men byggnaden står kvar, nu enbart som bostadshus. Pappa och jag var där så sent som på 1990-talets slut under en av våra trevliga utforskningsresor längs gamla Kustlandsvägen.
Fjös som jag fotade i Rot   skans, Älvdalen, Dalarna. Gödselluckan ses snett under fönstret.

Historien gör gällande att Erika otrivdes så mycket i Godmersta att hon varje kväll öppnade gödselluckan och tittade ut efter att ha utfört ladugårdssysslorna som att stell kona (utfodra korna) och mjölka. Luckan vette mot norr som sig bör och därmed mot föräldrahemmet. En söt historia med prägel av det 1800-talsliv som då levdes. Tids nog, då hon lärt sig de hushållssysslor som krävdes av en giftasvuxen flicka, flyttade hon hemåt igen och träffade Israel som skulle bli min farfarsfar.
Sommarlagården i Rismyrliden, Västerbotten. Lagården har kobås mot båda långväggarna.
Gödselluckan på den här sidan är öppen.

Den här luckan i Rismyrliden, som sitter på andra sidan om mittgången, är stängd.
Luckan måste vara placerad en bit upp för att gödseln ska få rum utanför.
Då blir det även lättare att kika ut ;-)
.
.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Vad intressant att du skriver om Godmersta. Jag bodde där i nästan 11 år. Vi flyttade därifrån i oktober -99, men till skillnad mot din anmoder trivdes jag utmärkt. =)

  SvaraRadera
 2. Vilket sammanträffande. Trots trivsel flyttade du därifrån ;-)
  Nå du tjent int piga, det var nog inte ditt första ensamma boende utanför föräldrahemmet. Jag tror nog inte det var Gommersta Erika vantrivdes med utan hela situationen att ha flyttat hemifrån, hon skulle stå på egna ben. (Sen vet jag förstås inte hur gästgivarn var som arbetsgivare.)

  SvaraRadera
 3. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; man lär sig så otroligt mycket av att läsa dina inlägg! Sånt, som i alla fall jag, aldrig hade kommit i kontakt med annars. Tack!

  SvaraRadera
 4. Anna, det gläder mig rejält. Meningen med bloggen är bl a att visa tidigare generationers livssituation. Som jag inte alltid tror var sämre än vad vi upplever vår egen situation idag :-)

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...