25 maj 2012

Kättingsmedjan i Olofsfors

Hallå! Det är något spännande på gång dära bruke´, alltså på Olofsfors Bruk. Då vi råkades härom sistone berättade Lennart O. att han och smeden Sebastian från Agnäs försöker få igång kättingsmedjan, jajamen. Med benäget bistånd av andra kompetenser.
Fram till 1950-talet användes vattenkraft för transmissionen, sen elektrifierades smedjan. Nu är det i första hand remdriften man försöker få igång med en införskaffad tidsenlig elmotor. Med det kan följa att bockningsmaskinen kommer igång. Ja vem vet, kanske testas även klippen. Målet är i alla fall att denna viktiga länk i smideshistorien ska bli mer förståelig. Det är en 250-årig kulturhistoria vi talar om. På Olofsfors Bruk har funnits flera typer av smedjor och smiden genom århundradena. Om brukshistorien kan man läsa HÄR.
Längst bort med grön arm syns apparaten för bockning, hitom den står klippmaskinen. För mej som arkitekt är även byggnadskonstruktionen intressant - väggar murade av slaggstenar i skimrande toner och takstolar av trä och järn, en variant av det s.k. Polonceau-systemet.
Här är ett kättingämne som bockats till men inte klippts. Bilden på ässjan där de klippta enheterna smids samman till ringar i en kätting blev för mörk för att ta med här.
Här har vi dom - de färdiga kättingarna.
Miljön är vacker även en disig dag som denna. Därinne råder febril verksamhet. Det snurrar och har sig :-) Jag önskar verkligen eldsjälarna lycka till med kättingsmedjan!!! Betänk att detta smide har en kontinuitet i det nutida Olofsfors AB som verkar på samma ort och tillverkar snökejdor och band till bandfordon, kommunens största privata arbetsgivare. Med 140 anställda om jag minns rätt.
Åk dit och kolla vetja! Där händer saker i sommar, både det ena och det andra...
.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

 1. Åh, så spännande! Jag håller verkligen också tummarna för att den gamla kättingsmedjan vaknar till liv och att dessa fina gamla byggnader hålls i skick. Roligt!

  SvaraRadera
 2. Spännande!
  Jag sitter här ute vid bruket och jobbar på mitt exarbete, men har inte varit ut och tittat på kättingsmedjan än. Den var kul att se! Jag får skärpa mig och gå bort och titta till veckan.

  Olofsfors bruk är alltid värt ett besök, men särskilt i sommar då de fyller år.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 3. Länge leve Bruket, idag kommunens största sevärdhet. Och med hopp om att fler kulturhistoriska sevärdheter i kommunen kommer i dagen med insiktsfulla politikers hjälp...

  SvaraRadera
 4. Daniel, kanske delar av ditt arbete kommer att kunna presenteras i sommar...? Spännande det där med herrgårdens odlingar.

  SvaraRadera
 5. Mitt arbete blir klart först i höst, men jag hoppas att jag har fått delar av arbetet klart innan dess. Det kommer nog att presenteras först i mitten&/slutet av oktober.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...