3 juni 2014

Reserverat för naturen

Vi gjorde en vandring över klapperstenfälten vid kustbandet i södra Kvarken, på Långroudden för någon vecka sedan.
Just över klapperstensfältet är det spångat. Allt för att skydda marken och styra vandrarna men även för att göra det mer gångvänligt.
 
Här finns tomtningar, en labyrint och kompassros - allt lagt av stenar.
En tomtning är en rest efter enkla övernattningskojor för säsongsfiskare. De sådan kan vara upp till 1500 år gammal, alltså från järnåldern.
 
Alla längst ut blir det vila på de varma klipporna i lä efter att matsäcken förtärts. Någon tupplur blev det visst också i solen till vågornas brus.
Näsan i de marmorerade berghällarna, ögonen ser nya saker. Vi träffade ingen annan som var ute och njöt av naturreservatet utan var helt ensamma med flora och fauna.

På väg söderut någon vecka senare stannar vi och tittar på det skapade klapperstensfältet i Wij trädgårdar, Ockelbo. Det är stämningsfullt även det.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)