23 november 2014

Till Magdagreta Rilling!

I mitt barndomshem fick vi barn lära oss något om bordsskick och lite annan hyfs och fason. Förutom att hantera kniv och gaffel lärde jag mig t ex att det inte hör till god ton att lyfta på tallrikar och kaffefat för att se efter vilka fabrikat de var stämplade/tryckta med undertill. Meningen med det uttalades inte, men det var för att man inte ska jämföra, inte placera in människor – släktingar, bekanta och vänner – i en socioekonomisk grupp eller rangordning i samhället efter vad man har ekonomisk förmåga och förstånd att köpa till sitt hem. Åtminstone inte uppenbart och i deras åsyn.

Kära du, nu till frågan! Hur ska jag bete mig när min jämnårige vän vid besök hos mig går runt och lyfter på föremål och högt frågar var det är tillverkat, vem som är formgivare osv? Det handlar alltid om pengar – slutfrågan blir vad man kan få för föremålet, matservisen, glasen, möbeln osv på andrahandsmarknaden eller i antikhandeln.

För min del spelar det ingen roll vad sakerna är värda. De flesta prylarna/föremålen är arvegods och om de inte har ekonomiskt värde har de alla ett affektionsvärde för mig. Fast frågorna kan även gälla nya saker som jag själv köpt in till mitt hem. Ofta med undermeningen, då hen insett att möbeln eller föremålet är dyr, en förtäckt undran om jag köpt plagiat alternativt kommit över det billigt.

Jag umgås med olika socioekonomiska grupper på grund av min ”klassresa”. Det är ingen annan jag träffat på som så ofta ställer den här typen av frågor - om värdet av saker i mitt hem.

Hur ska jag tackla vederbörande då det blir aktuellt igen? Att negligera frågorna, låtsas som jag inte hör, känns fel. Att diskuterande svara befrämjar ett beteende som jag ogillar och tycker är ofint.
Hur snoppar jag av på ett fint, tydligt men vänligt sätt?
Bild lånad här.
.
.

12 kommentarer:

 1. Fru Rilling angav ju som svar på en liknande fråga, om vad en kvinna gjort åt sitt utseende och som hon inte ville ha frågor om, att man vänligt men bestämt skulle börja prata om annat. -Åh, har du sett den senaste filmen av...? eller -Var det inte imorgon som du skulle...? Detta beteende skulle man upprepa varje gång som de avskydda frågorna dök upp. Vänligt men bestämt börja prata om något helt annat. Prova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mira för fru Rilling-tips! Det är absolut värt att pröva. Får ladda med passande frågor :-)

   Radera
 2. Jag skulle ta upp att jag inte uppskattar hennes lyftande frågor och värderingar"; säga det rent ut att värdet är oväsentligt för mig. Låt oss umgås nu stället och ha lite trevligt!
  Nu är jag inte du och ej heller med i situationen, men jag vet att jag skulle på det sättet. Råda är egentligen omöjligt ... men se om det funkar... ? Helt ljuvlig glasskål!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tove, jag är rädd att jag lätt låter tjurigt snäsig om jag ska snoppa av samtalet på det sättet eftersom jag är irriterad på omaket att ställa de här frågorna. Men att få in i ett annat samtal att prylars värde inte har stor betydelse för mig. Tack för omtanken Tove!

   Radera
  2. Skålen är underbart vacker men den är inte min ;-)

   Radera
  3. JO, minsann tjurigt är det ju ....en irritation som underton blir ju inte så bra .... :)

   Radera
 3. Köp några ark små, gula, klisteretiketter och kör dem genom skrivaren med texten: Utmätt gods. Kronofogden.
  Då får din besökare något nytt att samtala om. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det var det mest fabulösa tipset. Tack! Då blir det inte med mej samtalet förs utan ute på byn. Hahahahaha, riktigt kul...

   Radera
 4. Jag skulle nog fråga varför hon ville veta det - och inte bry mig om, om det hörs att jag är sur.
  Klisterlapparna tycker jag är en god idé, man kan ju skriva allt möjligt på dem,"ställ tillbaka skålen" till exempel. Fick mig att tänka på att jag satte dubbeltejp under diverse prydnadssaker, eftersom hemsktjänst flyttade på allt, och aldrig ställde tillbaka något, också en möjlighet.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka tips jag får! Klara ut det genom direkt fråga -i så fall måste det vara vid precis rätt tillfälle annars kan det bli galet från min sida. Klisterlapp med text är kul. Men jag är rädd att förstöra fanerade möbler om jag använder dubbelhäftande tejp. Vi får se hur det artar sig. Hur som helst, tack för tips!

   Radera
 5. Hej... hittade hit genom Tove - trevligt :)
  Tänker inte ge några råd i frågan då du redan fått flera kluriga råd.
  Förstår inte hur folk är... hur kan de bara "ha mage" till att bete sig så. Har en bekant som helt öppet berättar att han ALLTID tittar under porslinet han får mat serverad på och hur han på en restaurang bad att få sin tallrik, då han inte åt på något som var IKEA- märkt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen Anki!
   Det finns saker vi inte förstår då det gäller andra människors handlingar och sätt. Säkert gör jag också något som andra ställer sig fundersam inför. Men jag försöker att inte nedlåtande placera in människor i en ekonomisk svag eller stark grupp. En människas handlingar är viktigare än den ekonomiska bärigheten.

   Radera

Tyck till om du vill...