2 februari 2015

Filosofiska rummet

Jag funderar en del över bildning. Hur definierar man bildning?

Så lämpligt då att Filosofiska rummet i radions P1 tog upp ämnet igår, söndag. Det gick väldigt bra att lyssna på radio och samtidigt bereda en fisksoppa. Programmet var bra - lyssna genom att klicka på länken. Ja, alla Filosofiska rummet-program är hörvärda.
I love pratradion P1 ♥

En gång i tiden var det fint att vara bildad. Idag vet vi knappt längre vad ordet bildning betyder. Nu kan vi få veta det mesta om det mesta genom en googling som tar en bråkdels sekund. Ändå: Finns det någon plats för, något behov av, bildning också i vår tid? Är kunskap fortfarande makt när många ägnar sig åt shopping och Paradise hotel på tv? Finns något bildningsintresse idag?

 
Några ur traktens kulturelit ses här samlade på 1920-talet.

Min pappa, som växte upp i sågverkssamhälle, fick förståelse för att allmänbildning/bildning var nyttig. I Rundvik hade folkbildningsförbund kurser och föreningar. Korrespondenskurs hos NKI-skolan har jag sett att han deltog i långt innan jag föddes. Nykterhetslogen som låg i Rönnholm tror jag han engagerade sig i. (Åtminstone visade han mig platsen med träruinen av logen). Han var med i bokklubb/-ar där nyskrivna skönlitterära verk av bland andra arbetarförfattare gavs ut in på 50-talet. Mamma var bonddotter från byn och därmed väldigt mycket mindre förändringsbenägen. Man kunde ju bli förläst. Säkrast var att hålla sig till Bibeln och Rosenius postilla. Mitt i skärningspunkten mellan dessa poler växte jag upp.

Alltså Filosofiska rummet om bildning idag, om bildning i googletider.


.
.

5 kommentarer:

 1. Ja i dessa hygienens tider är det nästan så att folk inte längre ens vet vad varbildning är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va, vadå varbildning herr Stömell?
   ;-)

   Radera
 2. Nej du, idag finns det bara utbildning. Samma sak? Nix? Men bättre än varbildning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, hördu. Bildning ≠ utbildning ≠ varbildning.

   Som det bland annat sas i programmet med referens till Ellen Key: "Bildning är det man har kvar när man glömt allt man lärt sig."

   Radera
 3. Och så fick jag läsa om tankar jag själv haft. Har också undrar om jag är bildad ... tänker på det i umgänget med mina barnbarn och vid andra tillfällen också. Det du berättar om är ju bildning :-)

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...