28 februari 2016

Södra station

Tänk er att Södra Stationsområdet i Stockholm såg ut ungefär så här när jag mötte det första gången. På den tiden var det en liten nergång till pendeltågsspåren från Timmermansgatan/Fatbursgatan. Spårområdet var inte överdäckat och bebyggt, "Bofills båge" var inte uppförd och inte heller den nya stationen med nergångar från Swedenborgsgatan och Rosenlundsgatan. Det postmodernistiska stationshuset stod klart 1990.
Södra Station från Fatbursgatan 1979. Ur Minnenas Söder. Foto Christer Löfgren.
http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=22049
Att köra bil över området på slingriga grusvägar var inte alls fy skam. Det var kul. Min Saab V4 kom väl till pass. Det var så långt ifrån storstadsliv man kunde komma. Det hela är en gammal sjöbotten, här låg sjön Fatburen fram till 1850-talet då den fylldes igen i samband med byggandet av järnvägen. Foton från Stockholmskällan.
http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=23367
Jag älskar stadens bakgator och mindre perfekta områden men de försvinner. Städer är kanske mer förändringsbenägna än landsbygden, städerna förändras genom byggande när befolkningen ökar, landsbygd som ligger långt från en stad ändras numera genom inaktivitet, landskapet förändras då människor flyttar och jordbruk läggs ner.

"Lugnet", där Hammarby Sjöstad nu ligger, var ett annat favoritområde. Som en kåkstad men med obskyra verkstäder och affärsverksamhet.

https://lh3.googleusercontent.com/-tsk5bW_UXxc/Vs1mPM9NfOI/AAAAAAAANNg/KUsNZ2YkKq8/s1457-Ic42/rocky.jpg
Klicka på seriestrippen för att se hur Martin Kellermans Rocky ser på stan´s olika byggepoker. Haha... just så.
.
.

4 kommentarer:

 1. Jag har inte ens sett Hammarby sjöstad - men jag minns hur det såg ut i min barndom, när vi promenerade där bland lyftkranar och skjul.
  Och till södra station har jag nog inte varit sedan sent 70-tal eller tidigt 80-tal, då såg det ut som på den översta bilden.
  Jag ska nog fortsätta att hålla mig ifrån Stockholm.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vill du undvika det postmodernistiska Södra stationsområdet eller det nyfunkis i Hammarby sjöstad ska du inte återvända. Sverige har mycket annat att välja bland. Och även Sthlm har annat roligare att besöka :-)

   Radera
 2. Vi flyttade till Hallandsgatan 1980 och hade gamla Fatbursområdet alldeles nära. Södra station från översta bilden minns jag också. Och Lugnet. Vi lämnade in bilen för reparation där och fick ett ypperligt jobb utfört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mycket roligt vi minns! Jag bodde också på Söder, östra delen. Och hade också bilen inne för reparation i Lugnet. Det var en bra tid, ja...

   Radera

Tyck till om du vill...