1 februari 2016

Landsbygdsdebatt live

Landsbygdsmuseet i Furudal var stängt då jag och kollegan var där. Det är endast öppet under juli månad. Tyvärr, för det hade varit intressant att se hur man i denna kulturellt starka del av landet vill visa sin bygds dåtid och framtid.
I januari hölls en debatt om landsbygdsfrågor i N-lings kommun. Den kan ses och lyssnas på HÄR, en knapp timme lång. Moderator var Västerbottens Kurirens politiske chefredaktör Ola Nordebo. Debattörerna var:
  • Ordföranden i föräldrarådet i Gräsmyr (c)
  • Kommunstyrelsens ordförande (c)
  • Ordföranden i Hela Sverige ska leva, Västerbotten
  • En lektor vid Umeå universitet med avhandling om hur avstånd till samhällsservice har förändrats mellan 1995-2005.
Debatten fann jag intressant och bra.

Det mest påfallande var att kultur, som behövlig för landsbygden, kom i skymundan. Ingen politiskt aktiv i kommunen nämnde detta. Men som avslutning poängterade moderatorn att landsbygden som kulturbygd är viktig. Människor som bor och verkar på en liten ort ska inte göra det för någon annans skull utan för sin egen skull. Så rätt. Vi ska inte bo på landsbygden för storstädernas skull - för att de ska få mat och naturresurser som vi landsbygdsbor skapar eller släpper till. Väljer vi att bo på landsbygden för vår egen skull får förhållandet landsbygd - stad jämvikt och blir hållbart. För att vara hållbart måste jämvikten finnas med tanke på maktperspektiv, ekonomiskt och socialt perspektiv. Det är spännande att se om vi når dit.

HÄR kan man alltså lyssna till debatten om hur byarna i Västerbotten ska klara sig i den nya tiden.
.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)