8 februari 2016

Balett i bastun

Programbeskrivning: "Myten om den tornedalske mannen ska prövas. Vad klarar han egentligen av, vilken självdistans har han, i ett av sina heligaste rum? För i Tornedalen är bastun helig mark. Så vad händer när bastun i Tornedalen intas av koreografen Justine Kirk som vill sätta upp en balett?"

Såg Bastubaletten på svt play i helgen. Fem tornedalska karlar övar in en balett under ledning av ett kvinnligt proffs. Knapsu? Fjolligt? Nej, inte alls. Viktiga ämnen och väsentligheter pratas om på vägen mot målet och det görs med självdistans och humor, alla bjuder på sig själva. De fyra halvtimmes-programmen kan ses till den 3 mars.

Om fler program av den här typen sändes från norra delen av landet skulle synen på "Norrland" förändras. Det är lätt att bli stolt över att vara "norrländska" efter att ha sett det här. Bastubaletten bevisar även att bra tv kan göras utan att en kändis intervjuar kändisar eller kändisar tävlar mot kändisar. Låt vanligt folk komma till tals istället. Mera sån´t!
Någon som säger emot?  ;-)
.
.

10 kommentarer:

 1. Kan fäll inte tro dä...

  Caroline C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mäh Caroline, ä du uppväxt i norr. Du skriv ju som jag bruk prata... Eller va äre för tungomål du skriv?

   Radera
 2. Jolu= jo du en är inte så märkskvärdig å talar rikssvenska som fint folk gör. En har väl en dialekt som är en blandning av dalmål, hälsingska å västmanländska (den norra delen, inte gnällbältet). Det händer nog att man fråger om ja inte är från Skellefte män inte är jag dä heller.
  Jag är fäll som vanligt fölk män skriver mest som en lärt sig i skolan.
  De hade du kanske inte trott? Kul och göra fölk stöss ibland ;-)

  Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va fejen ja bli å hör´de (dig) berätt om ursprunge ditt!

   Radera
 3. Ja, en blir liksöm annonym när en plitar ner rader på rikssvenska.
  Män vi ska nog finna ut mera hemligheter mäns tiden går. En har inte tänkt sluta skriva än heller...
  Gillar liksom din blogg!

  Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hyvens Caroline! He vor ju lite roligt å träffes på riktigt å få utbyt tanka...

   Radera
 4. Utan tvekan en mycket fin programserie! Så äkta och utan tillgjordhet. En annan programserie på SVT Play som jag just nu tittar genom är "Doreen kommer hem". Ett intressant ämne. http://www.svtplay.se/doreen-kommer-hem

  SvaraRadera
  Svar
  1. PJ - Bastubaletten verkar gillas av både män och kvinnor. Den är chosefri.
   Tack för det ytterligare tipset!

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)