Korsningen Nygatan x Kyrkogatan. Till vänster syns det som var Lindmarks bokhandel då jag var barn.
Min första rumsupplevelse av gator i rutnätssystem skedde just i detta hörn tillsammans med morfar. Då var jag sisådär 5. Det var så annorlunda att gå runt ett kvarter jämfört med att röra sig bland de organiskt placerade husen i hembyn och ännu mer eljest än att vandra i skogen.
Huset har sedan vykortet togs byggs på uppåt och hörnet har byggts ut i rät vinkel men den snedställda entrén finns kvar på bottenvåningen.
Här har vi samma korsning fotograferad lite längre nerifrån backen. Diagonalt över gatan finns det välbevarade huset som tidigare inrymde Sandströms Sport.Här ser man det avkapade hörnet. Jag vet inte vilken affärslokal som låg här före sportbutiken. Vallen är ju inte min egentliga hembygd så jag har inte fördjupat mig så mycket i hur samhället såg ut långt tillbaka förutom det jag sett på gamla vykort.
Här är det lilla fina huset i absoluta centrum. En banklokal har byggts till, det är den nyare låga inklämda delen med taksarg till höger. Före detta Lindmarks bokhandel ses till höger.
Alldeles nyss har jag förstått att denna byggnad en gång var Turisthotellet. Vi befinner oss mitt emot före detta Wäringstams ekipering (nu igenbommat) och Konsum.
Under min tid på jorden var det en ingång på hörnet till Mattsons herrekipering och senare en kort tid till en blomsterhandel. Nu är affärsverksamheten borta och bostäder har byggts även på bottenvåningen. Det är samma utveckling över hela västerlandet. Centralisering sker även av handeln, stormarknader och köpcentra lockar många med bil.
Turisthotellet då. Volymen är densamma men alla vackra fönster är idag utbytta till mindre storlek :-( Taket har fortfarande falsad plåt även om det numera är bandplåt, inte skivtäckning.
En av lägenheterna har fått en balkongdörr med uteplats :-)
Foto härifrån.
En byggnad som jag inte kan hitta ett eget foto på är tidigare
färghandeln på Storgatan. Som jag minns fanns det två färghandlare då jag var liten. På båda kunde man förutom färg med tillbehör samt kosmetik bland annat köpa dilutin och paraffinolja på lös vikt i medhavda glasflaskor. Det var tider det! Det luktade gott i de där butikerna. Här på hörnet finns ingången kvar. Jodå. Numera
leder den till PRO:s lokal. Och tadam, de fina korspostfönstren finns
kvar!Vad är det som ger ett samhället dess karaktär, vad är värdefullt att bevara, vad kan undvaras? En stadsbildsanalys av centralorten skulle kunna reda ut det. Kyrkovallen skulle må bra av att ha ett enhetligare uttryck, en harmonisk helhet som attraherar och gör att besökare stannar till, ja kanske till och med stannar kvar. Idag är det är en spretig ort som visas upp när man rör sig här. "Du är förstörd av ditt yrke" hör jag invånare viskar. Inte alls, jag bryr mig och tänker på människors välbefinnande, för allas bästa. En orts upplevelse och planering är viktig för människors trivsel. Och om jag inte skulle bry mig om vad som händer dära Vall´n eller i hembyn skulle jag väl blogga om något annat, eller hur?
Så sent som 1951 togs idén med entré på hörnet upp i en mycket centralt placerad byggnad. Alla ni kommuninvånare som jag vet läser min blogg - tänk efter om ni vet vilket hus som jag menar...
.
.
Det här var både roligt och intressant att läsa om!
SvaraRaderaJag är helt novis inom det här området men mycket intresserad.
Varför placerade man ingången på hörnet?
Var det för att få mera plats i lokalen/rummet?
Var det bara i affärshus man gjorde så eller fanns det även på bostadshus i begynnelsen? För idag gör man tydligen om vissa hus till bostadshus.
Du är arkitekt, inom vilket område? Jag förstår att du har ett stort intresse av byggnader.
Kanske du har skrivit om det tidigare i din blogg? Om du har gjort det så vänligen ge mig en länk om det.
Jag själv är intresserad av byggnader men som sagt novis inom detta område.
Kul att du använde ordet *eljest* det är inte ofta man träffar på det idag eller att man hör det sägas :-)
Caroline C
Med ingång på hörnet lockar du kunder från de båda korsande gatorna, ingången syns på avstånd. Gäller förstås byggnader i kvartershörn. Är staden tätbebyggd blir korsningarna öppnare, ljusare om gathörnen kapas av. Jämför med Barcelona där ingenjören Ildefons Cerdà för 150 sedan skapade en stadsplan med just rejält avkapade kvartershörn.
RaderaJag är husbyggnadsarkitekt men har genom vidareutbildning här i Sverige och utomlands specialiserat mig på kulturhistoriska byggnader. Arbetar som restaureringsarkitekt.
Intressant svar! Det är mycket som man inte tänker på och nu har jag lärt mig något nytt!
RaderaVad innebär det att vara restaureringsarkitekt?
Vilka anlitar dig och i vilka syften? Är det när något ska restaureras eller när något ska rivas och flyttas?
Du får gärna berätta mera för det låter intressant.
Caroline
Jag bestämde tidigt att denna blogg inte ska handla om mitt yrkesliv och därför skriver jag inget om de projekt jag arbetar med. Men att det är intressant kan jag lova. Rivningar arbetar jag absolut inte med, jag ser till att förlänga byggnaders existens :-)
RaderaHade jag din mejladress skulle jag kunna berätta mer. Jag är verksam från mellersta delen av landet och har därför stor möjlighet att jämföra de olika landsändarna.
Radera