1 april 2016

Stadsfåglar är smartare än lantisar

"Den som lever i stadsmiljö är smartare än den som bor på landsbygden. Så ser det ut att vara i alla fall om man är en fågel, närmare bestämt en barbadosfink. Det visar en ny studie som presenteras i tidskriften Behavioral Ecology.

Kanadensiska forskare lät undersöka två grupper av arten, den ena med fåglar som bodde i stadsmiljö, den andra med landsbygdsfåglar. Det visade sig att den förra gruppen både var bättre på problemlösning – en mycket viktig egenskap för djur i det vilda – och hade ett starkare immunförsvar.

Forskarna tror att en förklaring är att stadsfåglarna genom sin anpassning till stadsmiljö blivit bättre på att utnyttja resurser på ett mer gynnsamt sätt."
Denna nyhet publicerades den 22 mars 2016  i Västerbottens-Kuriren (och i flera andra dagstidningar som har TT som nyhetsleverantör).
 
Bild på barbadosfink härifrån.
Jaha minsann, är det så det är. Gäller detta även andra djur?
Undrar varför man har med en sådan nyhet med en sådan rubrik? Någon baktanke tro... Har svårt att veta hur jag ska förhålla mig.

Koltrastporträtt härifrån.
För övrigt gissar jag att koltrasten blev utsedd till vår nationalfågel efter nationell omröstning både 1962 och 2015 därför att den är så märkbar i städerna där många bor. Den trivs där lika väl som på landsbygden och förgyller de blånande aprilkvällarna. Undrar just hur det är med smartheten bland koltrastarna?
.
.

2 kommentarer:

 1. Hm - jag kom att tänka på vägg- och huvudlöss som ju också har lyckats anpassa sig till moderna rena förhållanden, bakterier som överlever och gör sig nya vägar - att överleva i en stad kräver ju nya sätt ...
  För några år sedan hörde jag en snutt på radion att det visst fanns djurliv i städerna. Ja, du vem vet?
  Bilden på koltrasten är jättefin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många djur anpassar sig till en viss gräns till människans exploateringar av deras bomiljö.
   Jag tänkte dock mest på rubriken att finken i stan är smartare än finken på landsbygden - en rubrik med m-politikerns utsago att "stockholmare är smartare än lantisar". Kan den vetenskapliga undersökningen på fåglar verkligen direktöversättas till människan? Har Kinberg-Batras uttalande relevans???????????????

   Radera

Tyck till om du vill...