18 augusti 2016

Jag kom förbi...

...ett kulturreservat i Östergötland.
Där förbereddes för öppet hus dagen därpå. Redan nu kunde man köpa kaffe med tilltugg, prata byggnadsvård och bese husens interiörer samt åka med vagn efter arbetshästar vilket brukar tilltala barn.
På gården bor även de här hästarna som gick i hagen tillsammans med fåren.

Den narade dörren är vacker i sin enkelhet.

 
Alla byggnader är grå eller bruna - beroende av vilket väderstreck de vetter mot. Obehandlat är träet i alla fall.

 
Men där panelen nyss bytts till ny i ett byggnadsvårdsprojekt lyser träet ljust och "vitt". Härliga kontraster. På gården såldes byggnadsvårdslitteratur.


 
En gång var spåntaket ljust som panelen på fotot ovanför. När det efter ett antal år lagades med nya stickspån blev det fläckigt - de nya spånen "stack ut". För mig tyder det på omtänksamhet då byggnader lagas och materialet inte byts ut helt och hållet eller får stå och förfalla. Underhåll efterhand är grejen framför stora renoveringar!

Det här är trakter där den fotografen August Christian Hultgren (1869 - 1961) levde och verkade. Boken "Bygatan. En vandring genom det förgångna med mästerfotografen August Christian Hultgren" finns i hyllan. I Ydre bibliotek finns ett Hultgren-museum.

 
Det här är mangårdsbyggningen, eller byggningarna. Det är ju en dubbelgård. Den vänstra delen är bebodd idag, den högra är museum. Det var inte als folktomt som man kan tro av bilderna.

 
Gården är av götisk typ - gårdstunet avdelat med ett lågt staket, ett hägn, mellan mangård och fägård. Läs mer om Smedstorps dubbelgård.
.
.

4 kommentarer:

 1. Härliga gamla byggnader. Speciellt bilden på dörren (andra bilden) gillar jag. Själv besökte jag Gallejaur i Arvidsjaur för bara ett par veckor sedan. http://www.gallejaur.com/ Också det ett intressant hembygds- och kulturområde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gallejaur är fint! Ett kulturreservat sedan 2008 då sista ägaren dog, inte så förändrat utan känns "levande". Smedstorps dubbelgård var bebott till 1953 om jag förstått det hela rätt, sedan dess byggnadsminne. Kulturreservat sedan 2001.
   Om jag vill se en bondgård i Finland som är byggnadsminne -vart ska jag då åka?

   Radera
  2. Det som först kommer i tankarna är Stundars strax söder om Vasa. http://www.stundars.fi/ Själv har jag inte besökt området men är vida känt i Österbotten. Nära där jag bor finns Klemetsgårdarna: http://klemets.fi/
   ock i samma kommun Rejpelt by. Även Kilens hembygdsgård i södra Österbotten torde ha ett antal gamla gårdar och hus. http://www.kilen.fi/pa_svenska/start/

   Radera
  3. Men tack så mycket för tipsen. Den första platsen, Stundars, besökte jag för många år sedan och fick aha-upplevelser. De andra två kommer att få besök av mej.

   Radera

Tyck till om du vill...