18 december 2018

Brusa-karameller

I högstadiet hade jag en lärare i svenska. Hon hette Gudrun och kom från Lima i Dalarna men bodde så länge jag minns i Levar. Hon var tillika gift med mammas kusin. Av henne fick jag i vuxen ålder, på förfrågan efter att ha blivit bjuden på godsakerna under en julmiddag, receptet på Brusa-karameller.

Igår kväll kokade jag årets karamellsats. De är krispigt sockriga, inte sega, och smälter i munnen. På receptet kan man se att det är gammalt. Kkp = kaffekoppar används som mått och margarin används istället för smör. 1 kkp = ca 1.5 dl.

" BRUSA KARAMELLER
3 kkp socker
1 kkp mjölk
1 msk margarin
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
+ hackade nötter efter behag (igår tog jag ca 1,5 dl)
Kokas ½ - 1 timme, ska bli grynigt i kanterna och pösigt på mitten. Hälles i smord form och skäres i bitar.
Recept på julgodis fått av Gullan Jacobsson, Levar."

Personrelaterade påtagliga minnen tilltalar mig, de finns kvar. Men vad ett ackusativobjekt är, är jag inte rätt person att redogöra för :-) Gullan var intresserad av hembygdshistoria och arbetade med det efter att ha blivit pensionär, om sin hemby Levar skrev hon en C-uppsats vid Umeå universitet med laga skifteshandlingar som underlag.
.
.

4 kommentarer:

  1. Låter som ett klassiskt fudgerecept, fast med mindre chokladsmak.
    Grease an 8x8 inch square baking pan. Set aside.
    Combine sugar, cocoa and milk in a medium saucepan. Stir to blend, then bring to a boil, stirring constantly. Reduce heat and simmer. Do not stir again.
    Place candy thermometer in pan and cook until temperature reaches 238 degrees F(114 degrees C). If you are not using a thermometer, then cook until a drop of this mixture in a cup of cold water forms a soft ball. Feel the ball with your fingers to make sure it is the right consistency. It should flatten when pressed between your fingers.
    Remove from heat. Add butter or margarine and vanilla extract. Beat with a wooden spoon until the fudge loses its sheen. Do not under beat.
    Pour into prepared pan and let cool. Cut into about 60 squares.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, smaken är nog lika men de här "Brusa" har kristallinsk karaktär, inte mjuka som fudge jag ätit är.
      Det är märkligt så mycket man kan göra med likadana ingredienser, detsamma gäller bröd...

      Radera
  2. Sådana görs i min släkt också. Utan kakao kallas de bara karameller och med kakao Sinclair-karameller.
    I Skottland finns vanilla tablets och de smakade precis som min barndoms karameller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättetrevligt att få höra. Tack fr det!

      Radera

Tyck till om du vill...