7 september 2019

Farmor rökte pipa...

...och då behövde hon ett tobaksskrin för förvaring av den tobak hon stoppade pipan med. Vad kunde vara naturligare än att använda fernissad masonite till skrinet? Inget! Jag vill minnas tobaksmärket Borkum Riff men nog använde hon väl också det äldre tobaksmärket Tiedemanns? Detta enkla föremål, ett tobaksskrin av masonite, sparade min far i "kulturkistan". Det var omtänksamt!

Jag minns farmor sittande på en karmstol nära vedspisen med den raka rökpipan, en hand runt piphuvudet och pipskaftet i mungipan. Lugnet fanns runt omkring henne där hon satt och njöt av pipstoppet.

Det mörka håret hade hon alltid stramt kammat bakåt och uppfäst i en liten knut där bak. Ett foto på min rökande farmor saknar jag. Hon dog på sitt 96e år.

.
.

2 kommentarer:

  1. Hej, låter nästan som om du beskrev min farmor. Hon dog 1968 88 år gammal. När jag var liten tyckte hon att min klänning var för kort ( själv bar hon långa kjolar) och drog i klänningsfållen och sa att jag hade "stäkkoan kossa" =kort kjol/klänning. Hälsar Manni från Österbotten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Manni, dessa underbara farmödrar som vi hann få minnen av! Farfar däremot, han dog innan jag föddes. Farmor blev dubbelt så viktig i och med det.

      Radera

Tyck till om du vill...