13 juli 2020

Tapeternas historia

Jag var på en sommarutställning om tapeternas historia på Frövifors pappersbruksmuseum förra veckan. Utställningen tog upp både gobelänger och  gyllenläder men koncentrationen låg på papperstapeternas historia. Där fanns mycket intressant att se, bland annat en dokumentationsfilm från 1923 om hur blocktryck av tapeter gick till. Yrkesskickligheten var stor.

Denna papperstapet är tillverkad av tapetmakaren Anders Jonsson Sandström från Sörfors i Västerbotten.

Fragmentet hittades i Mullsjö i Nordmaling i Västerbotten. Det har även setts på andra ställen I Västerbotten och på Åland.

Här ett tapetfragment från 1840-talet. Det har suttit i professorn och riksdagsmannen Johan Henrik Thomanders förmak. Han var en modemedveten kändis på sin tid och frotterade sig med andra celebra människor så det var viktigt att hålla sig ajour med modet för dagen. Rutmönstrade tapeter var högsta mode och många tapeter efterliknade de moderna textilierna under den här tiden.

Här ett nytryck med fragmentet som förlaga. Thomanders gård står numera på Kulturen i Lund där interiören har rekonstruerats med tapeter från Lim och Handtryck i Mölndal.
.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...