14 mars 2021

Tulpantid

Det sägs att vi svenskar köper mest tulpaner per capita av världens alla folk. I Sverige odlas 150 miljoner tulpaner varje år. De är lättillgängliga, i varje snabbköp står en hink med tulpaner.

Såklart att jag också gillar tulpaner, sådana där som läker ut sig helt oförblommerat är allra vackrast. De som torkar ihop utan att slå ut kan få vara men tyvärr går det inte att se vilken typ det är man köper. Tiden får utvisa eller så har jag inte förstått koden för att avgöra vilket alternativ  tulpanerna har i generna. Allra vackrast är förstås franska tulpaner med sina långa stjälkar..

 Pågående torkning av kronblad.
De här dubbla rosavita tulpanerna slog ut helt och hållet.


Jag väljer att torka de utslagna kronbladen, när de gjort sitt i vasen. De breds ut på en torkolla, att torka dem i ugnen och därmed använda elektricitet anser jag är direkt miljöovänligt och resursslöseri. När kronbladen torkat blandar jag med torkade tulpanblad med andra färger och har till sist ett helt potpurri att förvara i en ofärgad glasskål eller i en vid öppen skål. Jag tar vara på skönheten än en gång.

Det går lika bra att torka rosenblad.

Jag har en bild i huvudet av en villa ritad av arkitekten Andrea Palladio (1508-1580) med ett gediget bord i mörkt trä mitt i rummet. På bordet står ett stort fat med ordentlig vidd där det ligger fullt av kronblad från röda rosor. Minns inte var men det kan ha varit i filmen Don Giovanni som bygger på Mozart´s opera från 1787. Det var oerhört enkelt och vackert, det fastnade på näthinnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...