20 januari 2022

Återbrukat

 

Virkade "snöstjärnor", som jag stärkt i efterhand med potatismjöl och vatten, rör sig sakta i fönstret.

Kom så går vi ut
och ser på snön
tills vi står på näsan

Bashō  1644-1694.

Japansk haikudiktning tolkad av Jan Vintilescu, 1959

De där virkade rundlarna är typiska secondhandköp på 00-talet. För närvarande kan det kännas trist att allt finns och inget behöver köpas eller kompletteras från återbruksmarknaden. Samtidigt kan jag vara nöjd med att ha varit alert och handlat innan det blev så populärt som det nu är då återbruksgallerior dyker upp här och var. Priserna var oerhört tacknämliga och det gick lätt att göra fynd då jag handlade som mest intensivt.

2 kommentarer:

 1. Hej och TACK för tipset, min mamma efterlämnade väldigt mycket virkat, stjärnor/snöflingor liknande dina.
  Fram med mjölburken!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stig! Kula att du inspireras.
   Det ska till en stark potatismjöl-lösning för att "snöflingorna" ska hålla sig styva. Men det är ett skonsamt sätt eftersom det går att tvätta ur när man så önskar. Jag har sett förslag på att man ska använda trälim till samma ändamål men då är virkningarna förstörda för alltid om man skulle vilja ta bort styvheten.
   Det går också att använda dem som "bordssmycken" som de är, många tätt ihop: https://morfarshus.blogspot.com/2011/08/tidspillan.html Just nu använder jag några så med en ljusstake mitt i varje rundel. Det blir så fint i ett svagt belyst rum. Tycker jag.
   Man kan ju också, som Sven Teglund i "Ensamheten värst", måla akvareller av de virkade dukarna ;-)

   Radera

Tyck till om du vill...