18 juni 2023

Tittskåpstapet med lantlig idyll

En tapet för den som gillar kossor. Kanske något för mig.

Tapeten finns i ett säteri från 1600-talet, tapeten är dock av betydligt yngre snitt.

Tapeten har två vyer som växlas sinsemellan. Den ena med kor som dricker vatten med en kyrka på avstånd i bakgrunden, den andra vyn är en roddbåt med två människor som anländer till ett enkelt hus.

En tittskåpstapet kallas en tapet som har inramade fält med scener som kan visa natur eller människor och som skapar en känsla av djup. Redan runt 1840 kunde väggarna prydas med tittskåpstapeter som med sin djupverkan nästan slog hål på väggarna.

Hit kom vi för att lyssna på ett föredrag om första halvan av 1700-talet utifrån forskning i domböcker och protokoll från rådhusrätt och magistrat. I dessa "torra" handlingar kan man utläsa detaljer om livet, tidsandan och samhället - ett sätt att komma för länge sedan döda människor nära och ett av mina intresseområden.

2 kommentarer:

  1. Tittskåpstapet! Intressant och ett vettigt sätt att använda tapeter som kanske blir lite too much om de blir heltäckande. På bodvinden i mina föräldrars hus hittade jag tapetsjok som de tagit bort, men sparat, när huset renoverades efter mångåriga fuktskador. Upp till 14 hopklibbade lager med vackra tapeter som går att sära på om man blöter lite försiktigt. Samtidshistoria som tusenbladstårta.

    SvaraRadera
  2. Jo, det var lite too much var det med dessa tapeter i en mindre salong, likväl ett intressant inredningsideal från förr. Din tusenbladstårta med sparade tapeter kan betraktas som en skatt. Här i huset finns inte på långt när så många lager. Ännu är det inte helt undersökt men ska bli.

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...