9 november 2023

Längtan...

 

... till jul har börjat sätta in. Det är en behaglig känsla.

Hur som helst kommer det att eldas brasor både här och där. Totalt finns en öppenspis, två järnspisar, en vedpanna i 70-talsköket, en kakelugn och en ny täljstenskamin att elda i finns i de två boendena. Och ved finns det tillräckligt av. Det är inte alls dumt att vara välförsedd både med det ena och det andra. Kommer långväga övernattningsgäster eldar vi i gästrummets gjutjärnskamin. Den värmer snabbt och gott. Tändstickor köps i karduser eftersom det går åt många. Gammaldags tändstickor ska det vara, gärna Solstickan, annat går inte an.
 
Du som har en vedeldad värmekälla - släng för allt i världen inte ut den.

3 kommentarer:

 1. Lyxigt med så många eldstäder! Jag funderar på ett installera kamin i min farfarsstuga, för att kunna få upp värmen snabbt när man kommer dit. Det har stått en kamin där tidigare, så anslutning till murstocken ska inte vara något problem. Några tips?

  SvaraRadera
 2. Jo, men så finns de i två fastigheter.
  Det är bra om man kan få in vettigt långa vedträn (30 cm eller lite mer) och att man slipper lägga in ved stup i kvarten, det är bra om man kan värma en kastrull vatten eller mat ovanpå kaminen. Att se brasan genom glas tyckte vi inte var viktigt men av nya modeller vi tittade på fanns endast den typen. Nu älskar vi detta ! trots att det inte är mys-eldning vi bedriver utan uppvärmning av ett hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det! Längd på vedträn måste jag kolla ordentligt – tack!

   Radera

Tyck till om du vill...