16 december 2009

Snabba klimatförändringar

Läser i hushållets loggbok 1953.
Pappa skriver den 16 dec:
(...)
December månad 1953 har varit så mild att jag inte minns något liknande, vi har sett skymten av snön men den har försvunnit fort, det är mest plusgrader, men vi har ju bara den sextonde än förstås.

25 dec samma år:
Ingrid och Bertil har firat jul här. Vi har så gott som ingen snö, varmt.

Så var det alltså vintern 1953/54.
Året innan, alltså vintern 1952/53 hade det varit så mycket snö att pappa fotograferat mängderna.

Här nedan syns lagår´n från gårdsplanen och på baksidan. På övre bilden ser jag en sak som förvånar mej: Rökröret till den vedeldade vattevärmarn som kläderna tvättades i under barmarkstid, sticker upp ur snöndrivan. I mitt minne togs den alltid in i lagårdsporten på vintern! Det bildas alltid en driva på det här stället men e hänn åre hadd he dreva särdelles högt. Det var till att skotta för hand. Inte plogades det med traktor som nu, eller användes snöslunga.

På det här fotot syns lagårn som går i vinkel samt det som troligen ska bli bränsle, stockar att kapa och klyva till ved framåt vårkanten. En timmerkälke eller timmersläde står uppställd mot traven, på veabacken. Bakom den traven skymtar rökbastun som fick nya syllstockar i somras. Lite häftiga är bilderna allt! Finns det nån annan benämning på timmerkälke/timmersläde, slea?- hjälp, jag har glömt bort det i så fall...

2 kommentarer:

 1. Ja vädret går i cykler... Minns en vinter på 80-talet då det snöade så mycket uppe i Jämtland att riksvägen över till Norge fick stängas. Även tåget till Trondheim stod stilla.
  Min pappa som bodde i Storlien berättade att snödrivorna kring hans hus (nära järnvägen) blev så höga och kompakta så att de kunde inte öppna dörren, och heller inte ta fönstervägen- snön täckte alla fönster till 2/3 -delar.
  Så pappa fick ringa till högfjällshotellet och be en kompis som jobbade där att komma och skotta fram huset:)

  När de sedan lyckades ploga fram riksvägen - så var snövallarna flera meter höga på var sida.

  SvaraRadera
 2. Häftigt!
  Naturens krafter är riktigt vidunderliga. Kan vara både skrämmande och härligt!

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...