13 december 2009

Lucia

Som barn var jag stjärngossa istället för Lucia. Varför det blev så vet jag inte. Det här var före daghemmens tid, jag hade inga lekkamrater att jämföra med. Det var hemmafruarnas tid i min by, så det måste ha varit påverkan av den äldre generationen som gjorde att jag verkligen gillade att vara stjärgossa. Med pappersstrut beströdd med röda stjärnor, vitt linne och rött sidenband runt midjan. Jag har aldrig försökt vara docksöt, det ligger inte för mej. Kanske började det här...


Här stödjer jag mig på morfars axel. Året är gissningsvis 1958 för strax därefter byttes kökssoffan som jag står på, ut mot "puffen". De blockrandiga gardinerna i blått och vitt sitter uppe. Kolla även in pappersstjärnan på fönstret som jag nämnt i tidigare inlägg.

Lucia var något speciellt i min familj. Efter middagen brukade mamma duka upp kaffe med dopp. På en heltäckande vit duk la hon en liten stjärnformad röd duk med sju uddar. På varje udd placerade hon en ljusblå ljusstake av metall avsedd för ett julgransljus. Så kaffekoppar, saftglas och gräddsnipa. Sen ströddes lussekatter, pepparkakor, sockerbitar och russin ut oorganiserat över bordet. Kanhända var det fler kaksorter, jag minns inte. Sen satt vi och fikade en lång stund, ibland med besökande. I bakgrunden spelades Luciasånger på grammofonen. Det var stämningsfullt!

3 kommentarer:

 1. Docksöt eller inte, mycket söt stjärngosseflicka i alla fall :-)
  Luciafirande är speciellt även för mig, det är så stämningsfullt och lite av ett tomtebloss i denna mörka tid i solvarvet.

  Läste mig bakåt lite här i bloggen under helgen. Du skriver om många olika intressanta ämnen, tex mjölkborden.

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Hej igen,

  den där lilla fina stjärnan på fönstret, är den klippt efter det mönster som du berättade om i föregående inlägg?

  /Katarina

  SvaraRadera
 3. Hej Katarina/Gnistrande snö!
  Gnistrande snö passar bra nu - det snöar härligt och det dröjer nog inte länge förrän även solen gör snön gnistrande...

  Ja, stjärnan är den jag nämnde i det tidigare inlägget. Det är den stjärna som beskrivs i mittspalten med vikning och klippmönster. Papperets sida ska vara 23 cm eller något mera. Lisa Bauer komponerade den en gång i tiden.

  Det har hänt att jag klippt ur stjärnor, haft dem kvar vikta, och skickat som julkort.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...