4 juni 2010

Minnen av examen i klass ett

Examensdag i första klass omkring den 6 juni 1962. Min klasskamrat och tremänning S. och jag är förevigade på stentrappan i deras härliga blomrabatt i slänten. S. hade nyss varit tärna på sin mosters bröllop och hade en ljuv, ljus, kort kreation med underkjolar och vidd. Och lockigt hår, lång från mitt korta, raka. Jag hade en mörkt röd dräkt med häftiga blå knappar på jackan. Knapparna var melerade i blått och roligt snedskurna. De glömmer jag aldrig eftersom jag gillade dem skarpt. Ja, jag glömmer inte heller dräkten. Den hade plisserad kjol och tråkigt lång jämfört med S. korta minns jag att jag tyckte då jag först såg kortet. Jag vill minnas att ett mörkblått band skulle knytas i halslinningen  men ser det inte på fotot.

Dräkttyget var styvt och lite stickigt tyckte jag. Kanske var det av linne med någon inblandning. Den har jag inte hittat i gömmorna bara bortsprättade knappar. Den här dräkten hade jag fått av tant Sonja, vars dotter var ett par år äldre än jag och saknade småsystrar.

Med min vuxna reflektion tänker jag mej att dottern växt ur dräkten som knappt var använd och Sonja tyckte att den borde fortsätta komma till nytta för den var så fin. Och den här dräkten var med om min allra första examen… Att vi är förevigade är ju fantastiskt roligt!

I ett hus på den här tomten bodde morfar Manfreds föräldrar Johan Olof och Klara med hemmadottern Katarina/Karin på sin ålders höst. De dog 1921 respektive 1932. Karin dog 1953, några år innan jag föddes. Huset är rivet och det som skymtar på fotot uppfördes i dess ställe. Yngste sonen Adrian hade tagit över föräldrahemmet som senare revs. Borta även det.

2 kommentarer:

  1. Kul att minnas tillbaka när jag ser fotot.Har själv sparade foton i mina gömmor. Om jag minns rätt så slog min mamma två flugor i en smäll. Hon var ju praktisk till sättet. Ja, klänningen köptes på Salve Holmbergs klädaffär i Mo. Jag valde mella en rosa i spets och denna ljusblå på bilden. Nu hade jag en klänning både till examen och min mosters bröllop den 11 augusti. Har också spikrakt hår som du, men min mamma rullade håret i pilsner för att det lockarna skulle sitta kvar. Kanske hon inspirerades av grannflickan Eva-Lill som hade lockigt hår. Så otroligt vad gamla foton sätter igång minnet. Trevligt! Tremänning Susanne

    SvaraRadera
  2. Jättetack för kommentaren Susanne!
    Det var alltså senare på sommaren du skulle vara brudnäbb - jag mindes fel.

    Salve Holmbergs skrädderi och konfektion i Mo vid älvbrinken minns jag väl. Där var även mamma och jag och där är det nog enda gången jag sett en skräddare i klassisk pose. Salve satt i rummet invid butiksdisken med benen i kors på ett bord vid fönstret. Jag tror även att han hade knappnålar mellan läpparna... Vilken upplevelserik barndom vi hade!!!

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...