22 februari 2011

Insikt

En disig sommardag som försvann i ett minne. Ljuset är så känskt, så vackert.

Ett par hundra meter bort, till höger om högraste ljusstaken finns Mattes Isax´ns byggning och precis bakom mittposten Jakopp Isax´ns boplats. Där föddes morfar 1884. I högra rutan syns Käckens gård. Platsen är densamma som gamla byggningen men det nuvarande bostadshuset är från 30-talet. Allt finns med på laga skifteskartan men bara Mattes Isax´ns bostadshus är kvar med ursprunglig stomme men för övrigt starkt renoverad på 60-talet. Det är fantastiskt intressant att koppla ihop folk från förr med deras gårdar. Den hembygdsforskningen kommer jag att fortsätta med. I laga skiftesprotokoll kan man även få en uppfattning om husens planlösning och storlek. Perfekt.Angående förgrunden så är fönstret ett standardfönster från SP-snickerier cirka trettio år gammalt. Inge tjusigt alls trots att spröjsen inte är fusk utan äkta, men platt och utan profilering. Det skulle rymmas persienner mellan glasen i den kopplade bågen. Äh, de har jag tagit bort. Jag drömmer om andra fönster som jag ritat själv. Det är härligt att kunna utforma dem precis som jag vill ha det och slippa standardisering.

Ljusstakarna har pappa svarvat. Ett par till mej, ett par till systern. Jag valde att måla mina med linoljefärg, pompejanskt röda.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , ,

3 kommentarer:

 1. "En disig sommardag som försvann i ett minne. Ljuset är känskt, så vackert."
  Så kan det låta när poesin tar över. Och med en beskrivning av ljuset som måste vara en alldeles egen inovation av vårt mål? Tack för det.
  GW

  SvaraRadera
 2. Men ä int ole bra, ja brukk använn´ e iblann. He ä lättare å säg KÄNSKT än IGENKÄNNINGSFAKTORN ÄR HÖG. Men no tör´e väll vara fler som säg känskt???

  SvaraRadera
 3. Ja skull säj at he ä mytje bätter. Å int vorte sämmer för att he va förstganga jag hörte.
  GW

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...