26 september 2011

Kvällsstund

I sommarstugan från 1956, eller unga familjens "undantagsstuga" kanske jag ska säga, lades en korkmatta på golvet.

Korkmattan har fernissats ett antal gånger sedan dess och gulnat. Ett år användes stugan som torkria för kornet. Korkmattan tog stryk av fukten.
Jag hittade en oanvänd tapetrulle långt in i ett överskåp. Fram trädde barndomens väggmöster. Diskreta löv i grått. Jag och moster tapetserade över detta på 70-talet med stora solgula blommor jämnt fördelade bland utspridda mindre brandgula blommor.

En pyjamasprydd liten flicka har fångats på foto en sommarkväll i sommarstugan på sena 50-talet.

Flanellpyjamasen är borta.
Korkmattan är kvar. Fortfarande. Tapeten tapetserades över på 70-talet. Mammas kusin Alfred, som var målare, målade samtidigt om snickerierna. Men mycket är sig likt. Ännu.

Utom jag.

Och jag funderar på vad jag ska göra med korkmattan, linoleummattan. Den är ju inte märkvärdig med intrikat mönster som en wiltonmatta som de tidiga korkmattorna hade. Men den är dock mönstrad. Och på originalplats. Den har en stor upphöjd längsgående bula som blivit söndertrampad efter året som torklada. En ny bula uppstod för kort tid sedan på ett annat håll. Ska jag byta till dagens linoleum utan annat mönster än melerat? Går det att fixa till den befintliga mattan? Att det antagligen måste bli egenjobb i så fall torde stå klart, här i trakten finns nog ingen golvläggare som vill åta sig en så konstig uppgift. Om det över huvud taget finns någon golvläggare i kommunen numera. Beslutar jag att byta golvmatta blir det med sorg i hjärtat.  Riv skiten tänker nog de flesta ;-)


.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Klart du ska försöka behålla mattan om det går! Kontakta någon byggnadsvårdsförening t.ex. http://www.byggnadsvard.se/länsombuden/våra-länsombud/
  och kolla vad dom har för förslag.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig sett just det här mönstret tidigare - ändå förflyttas jag blixtsnabbt till ett gammalt hus där jag varit mycket. Jag känner doften, får den gamla välbekanta känslan av tivsel, i hela kroppen.

  Om inte mattan går att rädda kanske du kan kopiera mönstret - göra shabloner, och tillbringa en tid på knä med att föra över mönstret till en ny linoliummatta med neutralt mönster.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Nå´n råd måste det bli, tack för att ni stöttar min idé att bevara korkmattan!

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...