27 oktober 2011

Puttinuttprylar

Det här är små viktiga detaljer om man nu använder kornischer för sin gardinuppsättning. Men jag saknar namn på dem och det är irriterande. Att det fallit bort. Kan de heta kornischklämmor? Fastän det är ju i gardinen de ska klämma. Ja sannerligen, utan språk är man strandsatt. (Tänk så många gamla redskap som finns kvar men där man inte har en aning om vad de är till för, än mindre vad de kallades en gång i tiden.)
De här klämmorna med träkula knäpps fast i den övre gardinfållen och träkulan träs in i spåret i kornischen. Jag minns bergsäkert att mamma även hade "pluppar" som hon sydde fast i en ögla varje gång en gardin tvättats. Det torde ha varit så mycket mer omständigt. Några sådana "pluttar" har jag inte hittat här.

Gardinen med kulor fastknäppta förs in i spåret som syns. På mina kornischer går detta inte att göra med mindre än att skruven som håller fästbeslaget lossas och kornischen kan föras ut från väggen. Då först går träkulan att föra in. Något lite omständigt kan tyckas - dags för uppfinning?

Jomen, så här ser det ut. 
 
Klicka på bilden och du kommer till ett inlägg om kornischer.
Och så här ser den helt släta fanerade framsidan utan krusiduller.

Mina 50-tals kornischer av fanerad alm längtar snart ihjäl sig. De vill återförenas med buffé, soffa, soffbord och fyra stolar av alm. Ett våningsplan skiljer dem åt. De kräver att få enas i ett levande 50-tal igen.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

  1. Ordet vagnar kommer för mig när jag ser de små manickerna. Möjligtvis med en förled ?vagnar...
    Margaretha
    som har en
    kornisch kvar
    - en med lysrör
    inmonterat

    SvaraRadera
  2. Margaretha, jag undrar om det inte "vagnar" hör till skenor i typ silent gliss-konstruktioner, men vet gör jag inte.
    Jag har sett (men inte hört) benämningar på "kornischkulklämmorna" för länge sedan men tappat bort det.

    SvaraRadera
  3. Jag har lådor med "Gardinglid" kvar sedan mina föräldrars renovering av huset 1963-1967. Gliden var av både din typ med träkula och en senare med plastkula, men också en typen med enaxlig vagn som klämman hängde i (för Kirschskenor typ U) och av den typ som passar i Kirschskenor typ C. Några 50-talskornischer har aldrig funnits hemma.
    Per

    Du hittar kornnischglid under rubriken Diverse på Kirsch hemsida
    http://www.kirsch.se/produkter_se/produkter_accessoarer_se/produkter_accessoarer_diverse_se

    SvaraRadera
  4. Ahh, glid - gardinglid - kornischglid! Åsså har vi vagn här också.
    Så gardingliden fanns ända in på 60-talet och då för Kirschskenor. Såklart. Tack för det, Per!

    SvaraRadera
  5. om du borrar up halvvægs i spåret længst bort i spåret med en borr med samma dimensjon som pluttarna, slipper du hænga av kornischen varje gång. vill man vara sæker på att en plutt inte åker ut sætter man små beslag med endast en skruv i ena kanten som man kan vrida på plats så utvidgningen inte blir større æn spåret.

    SvaraRadera
  6. heja anmnyme!
    Det där ska jag se till att fixa. Tack!

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...