8 oktober 2013

Nu må vintern komma

Nu har innanfönstren satts på plats på övervåningen. Först fönsterputsning...
... och sedan kom "mossan" på plats. Den "mossa" som jag använder är renlav och lite islandslav. Lavarna suger upp kondens så att rimfrost inte ska uppstå på rutorna i så stor utsträckning.
Då innanfönstren satts på plats ska Dixi fönsterremsor klistras över springorna runt fönstren.
Remsan blöts och klistras på plats. Med en torr trasa trycks den fast ordentligt.
Jag tycker mellanrummet med lavar är som ett litet tittskåp eller ett naturaliekabinett med lavar, kottar, barrnålar och kanske någon barkflaga. Naturprodukter alltihopa.
Sådana här fönster fanns i hela huset fram till 70-talets början. Nu finns de kvar på övervåningen vilket jag uppskattar mer än de kopplade fönstren på bottenvåningen.
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Det där "bestyret" kommer jag ihåg från mitt barndomshem innan man satte in kopplade fönster. Det var lite spännande med mossan och precis som du skriver: Ett tittskåp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här pågår det fortfarande. Min uppfattning är att det är vanligare i mellersta och södra Sverige än i norra delen av landet. Varför kan jag bara gissa mig till.

   Radera
 2. Svar
  1. Javisst är folkliga äldre lösningar toppen. Vackert, stämningsfulla och roliga att arbeta med. Folklore äger!!! Alltid :-)

   Radera
 3. Barndomsminnen! ;) Jag har tänkt göra detta i mina köksfönster i många år. I år ska det bli av! Tack för vackra bilder. Allt gott! / Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Anita! Konserverade sommarminnen att titta på mitt i smällkalla vintern :-)

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)