15 september 2014

Det här är ju hur bra som helst...

Nu på fredag som kommer öppnar bokstationer på tågstationerna i Örnsköldsvik, Husum, Nordmaling, Hörnefors, Umeå Östra och Vindeln. I och med detta får resenärer och pendlare enkelt tillgång till läsning under sin resa genom att läsa och sedan lämna vidare böcker.

På bokstationerna kommer biblioteken att ställa upp bokhyllor där de som ska resa kan hämta en bok. När boken är utläst lämnas den tillbaka på samma station, eller på någon av de övriga stationerna i projektet. Det finns böcker för alla åldrar och smaker. Tanken är att detta även kan komma att bli en plats för privat bokbytesverksamhet.

Tåg + bok = behjärtansvärd god idé!

http://www.minabibliotek.se/146162/premiar-for-bokstationer-langs-botniabanan

Goda nyheter behövs efter att ca 10 % av kommunens röstberättigade invånare igår valde att lägga sin röst i riksdagsvalet på sd. Partiet får ett mandat i kommunen men har ingen kandidat. Norra Sverige är inte den landsända som har största andelen sd-sympatisörer men partiets etablering i norr har gått fort vilket jag beklagar.

Något att se fram emot för egen del är förställningen av Richard III på Dramaten till helgen. Före sommaren köpte jag och en kompis i huvudstaden biljetter. Efter att hon besökte Umeå för första gången i sommar och jag sedan visade henne min hembygd, har denna storstadsmänniska sett kustlandet som är något annat än fjällvärlden som annars är ett stående inslag. "Norrlands" fjällnatur är ett besöksmål för turister, knappast min hemkommun. Än ;-)

För mig blir det alltså tågresa till sthlm till helgen, ett bekvämt och populärt färdsätt. Tågsatsningen har slagit väl ut här i regionen. Men se, vill jag läsa en bok får jag allt ta med mig den själv på tåget. Jag bor ju inte längs bokbanan. Bibliotekssatsningen längs Botniabanan är rätt tänkt - till alla resenärers glädje och nytta.
.
.

4 kommentarer:

 1. Kul med boksatsningen längs järnvägen. Och ha en trevlig afton på Dramaten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. javisst verkar det vara ett bra sätt att ge människor möjlighet att få en god, rolig eller spännande stund. Tack, det ska bli toppen att få se Richard III.

   Radera
 2. Snälla! Använd det korrekta uttrycket järnvägsstation. Tågstation är något som barn och lata journalister brukar använda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hör du raptus! Längs Botniabanan med de nya stationsbyggnaderna finns inte hela det serviceutbud som fanns/finns i en järnvägsstation. Man kan inte köpa enstaka biljetter där blev jag varse i somras, i N-ling finns ingen automat. Jag tycker inte att det är rätt att kalla det järnvägsstation för då får man en bild av en gammal gedigen byggnad med vänthall och biljettlucka. Även i informationen som jag länkar till i inlägget står tågstation. Men visst är det trist att de gamla järnvägsstationerna försvinner allt oftare. Det är likadant längs nya "hållplatser" längs Svealandsbanan.

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)