1 september 2014

Årets höjdpunkt

Idag, den 1 september, börjar 2014 års viktigaste händelse. För idag börjar älgjakten. Den pågår sedan till den 25 september med fortsättning 10 oktober 2014 - 31 januari 2015. Älgjakt är större än stort.
Här kan man sitta bekvämt i väntan på älgen bara några meter från vägen. Men regnar det är det lagom roligt förstås. Spänningen i väntan på stortjuren är säkert stor.
Varje by har ett älgslakthus. Det byggs till och på och till sist finns både jaktstuga (grillkåta heter det) och förråd utöver slakthuset.
Jag fascineras av alla former dessa slakthus får, det ena är inte likt det andra men man inspireras av varandra. Tilldelningen av älg i hembyn är detta år 4 vuxna + 3 kalvar. Slakthuset där är uppfört i direkt anslutning till bygdegården och till en grillkoja. Licensjakten som pågår länge, gör att endast helger används till jakt. I år krockar älgjakten med valdagen vilket var en ekonyhet härom dagen. Här i byn kommer jakten igång något senare eftersom jaktlaget brukar vänta in två jägare som först jagar i ett annat jaktlag inom ett annat viltvårdsområde.
Så här såg jaktlaget ut år 1950. Då var det inte licensjakt som gällde utan man sköt så många älgar man kunde. Tävlingsmomentet mellan byarna var stor. Under en period ordnades efter älgjakten en höstfest i byn där alla bjöds på älgköttsoppa i den gamla folkskolan som blivit bygdegård.
.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...