22 oktober 2014

Sommarminne

En kvällsutflykt till en vacker och kuperad ångermanländsk by. I bygdegården serverades rikligt med hembakta kakor, bullar och bakelser.
Till det en utställning av vår bygdefotograf Sune Jonsson som länsmuseet lånat ut. Bilden visar Sune Jonssons porträtt av småbrukarna Tea och Albert Johansson, Nyåker, Nordmaling församling, 1956. Så såg människor och landskap ut när jag var barn. Tänk att jag levt ett sådant liv. Den ålderdomligaste av världar, den bästa möjliga för min del.
Så många gamla övergivna skolor med vacker faluröd panel och bevarade fönster blir bygdegårdar.
Vissa med glada och samarbetande människor. En sådan är Sunnansjö gamla skola som under en sommarvecka varje år blir populärt café. Den traditionen tackar vi för!
.
.

10 kommentarer:

 1. Det var bra, man hade inget att välja på. Men vi har förflyttat oss en bit. Ibland tycks det som om vi - eller de - år/var en annan art. Bra eller dåligt? Kanske är det bara på det viset. Välja kan vi ju inte. Flytta utanför civilisationen i så fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välja sin bakgrund kan man inte. Men visst har man vissa valman kan göra om man inte är fatalist ;-) Du har valt att flytta till en mindre stad med lugnare tempo där jag förstår att du trivs, jag har valt att flytta från huvudstaden till landsbygden. Downshifting kallas det visst :-) Downshifting påstås av somliga kunna bli sättet som landsbygden kommer att överleva genom. Vi får väl se. Tendenser till detta liv finns i alla fall hos en yngre generation tycker jag mig se. Det bådar gott i så fall.

   Radera
  2. Menar bara att är man född i Surahammar på 50-talet så är det inte mycket att göra åt. Och resan vidare i liv och tid består ju av en massa olika val. Men i det stora hela är det bara att hänga med. TV, bil, fru, Gbg, barn, mobiltelefoner och datorer.
   Men visst landsbygden utarmas. Det är synd om alla bruksbygder där butiksdöden florerar.

   Radera
  3. Dä ä som dä ä. Mä livet å landsbygdsutvecklingen. Påverka sitt liv kan man i viss mån.
   Att låta bli att försöka är inte min melodi ;-)

   Radera
 2. Härligt med lite nostalgi. Får mig att drömma tillbaka och minnas... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! Visst är det trevligt att minnas. Komma ihåg. Ha något att relatera till.

   Men själv är jag allergiskt mot ordet "nostalgi" - kanske för att det betyder "sjuklig hemlängtan". Jag tycker det är sunt att tänka tillbaka bara man har blicken riktad framåt ;-)
   Kul att du kommenterade, du Södebergkännare!

   Radera
 3. Lustigt, direkt när jag såg andra bilden, den svart/vita, visste jag att jag sett den tidigare. Kanske på din blogg, tänkte jag först, men när jag såg Sune Jonssons namn kopplade jag på en gång. Visst, det var från fotoboken ”Sune Jonsson Livstycken” som jag köpte i vintras. Den boken har gett mig många fina stunder. Så även ikväll när jag åter plockade fram den och såg de av hans bilder som finns i denna bok. Så många fina bilder han tog!
  Längre fram i boken finns en annan bild över två sidor, även den från Nordmaling, som föreställer Edvin Jonsson som vallar kor efter vägen. Du kan tro att den bilden väckte sommarminnen hos mig. Just så var det, kor som skulle föras hem eller till hagen/källan. Alla kreatur ville inte alltid följa vägen/stigen. Alltid var det någon av korna som fick för sig att göra egna utflykter. Då blev det språngmarsch i terrängen för att återför den obstinata till den rätta vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är gott för oss i N-lings kn att Sune Jonsson verkade här. Fotografier av hög klass från det agrara livet - bara en generation bort. Fotona skulle inte ha kunnat tas av en som inte kände till det livet och kunde ta de han porträtterade på rätt sätt. Visst minns jag själv när jag var kofösare åt glada, harmoniska kossor :-)

   Radera
 4. Med mig har jag historien jag föddes in i, den är där fast jag väljer annorlunda. Undrar om den inte är basen i mina val, även om jag kom att leva annorlunda själv. Ryggraden på något sätt som bär framåt ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår barndom och uppväxt påverkar oss alla helt klart, Tove.

   Radera

Tyck till om du vill...