Till blåbärssoppan brukade mamma koka klimp. En typ av klimp med viss sötma, det var inte samma sort som hon använde i till exempel köttsoppa även om receptet säger något annat. Jag hann fråga henne varifrån klimpreceptet kom och här är det - direkt ur Hemmets kokbok. Min absoluta efterrättsfavorit. Håll till godo!
Klimp
Receptet är tilltaget för 6 personer.
2 msk smör
8 msk mjöl
4 kkp mjölk
8 st bittermandlar
1 msk socker
1 ägg
Till garnering: 50 g sötmadel eller 1/2 knippa hackad persilja.
Smör och mjöl sammanfräses, mjölken spädes på litet i sänder och massan får koka i 15 minuter. Kastrullen lyftes åt sidan av elden; den skållade och rivna bittermandeln, sockret och det uppvispade ägget tillsättas. Därefter får klimpen sjuda över elden, tills den blir tjock. Den hälles upp i en vattensköljd form och stjälpes upp, då den kallnat.
Serveras klimpen till saftsoppa, garneras den med sötmandel.
Användes den till buljong, garneras den med hackad persilja.
Klicka för att läsa mera.
Nu hade vi en elektrisk spis där vi bodde på övervåningen i morfars hus,
så det här med att "sjuda över elden" var inte aktuellt längre. Men det
var inte långt tillbaka före 1950, den tid då övervåningens kök
inreddes, som vedspisen nere i morfars och mormors kök användes för
matlagning. Mamma var van vid båda kan jag tro.
Klicka för att läsa mera.
Detta recept, och för all del även den elektriska spisen från Husqvarna Norrahammar, är min alldeles egna "Madeleinekaka"..
.
Vedspis hade vi, föräldrarna, i sommarstugan ända in på 90-talet. På den lagades det mat varje dag om sommaren. Måste ha blivit bra varmt ibland, men det har jag inget minne av. Men hade vi eldat i vedspis i somras hade vi dött av värmeslag.
SvaraRaderaBlåbärssoppa utan klimp för mig. Har förstås aldrig smakat klimp till blåbärssoppa.
Det där med sommar och matlagning på vedspis är intressant. Minns min faster med reumatism som njöt av matlagning i 30 graders värme i sommarstugan på järnspisen. Själv höll man sig helst utanför.
RaderaDu, prova mandelklimpen i nyponsoppan istället för mandelbiskvier - om du nu brukar sleva in nyponsoppa ;-)
Klimp i blåbärsoppa var något nytt.
SvaraRaderaI min barnom bjöd farmor på "klotmjölk" Klimp i varm mjölk! Minns så väl de där tallrikarna vid hennes köksbord, en så enkel snäll farmor!
En tid i mitt liv lagade jag maten på vedspis, lärde mig konsten att ha lagom med ved för att "hålla koken", Fått eld i spisen på morgonen och höra spraket till tekoppen! Minnenas afton blev det visst nu!
Vilket rikt liv du haft, Tove!
Radera