28 oktober 2014

Blåbärssoppa med klimp

http://beautywithheart.se/2014/02/uppiggande-klassiker/
Den bästa efterrätt jag visste som barn, och som jag fortfarande älskar men sällan äter, är blåbärssoppa med söt klimp. Det ska inte vara Ekströms pulversoppa utan soppa kokt på blåbär direkt från skogen, gärna egenhändigt plockade. Ni vet en så´n där konsistens på soppan som inte är helt slät, utan blåbärsskalen ska märkas. Blåbärssoppan serverades på helgen, gärna efter söndagsmiddagen med stek av eget kalvkött, egna potatisar, egen mjölk samt kanske  kokta morötter om det var säsong.

Till blåbärssoppan brukade mamma koka klimp. En typ av klimp med viss sötma, det var inte samma sort som hon använde i till exempel köttsoppa även om receptet säger något annat. Jag hann fråga henne varifrån klimpreceptet kom och här är det - direkt ur Hemmets kokbok. Min absoluta efterrättsfavorit. Håll till godo!
Klimp
Receptet är tilltaget för 6 personer.

2 msk smör
8 msk mjöl
4 kkp mjölk
8 st bittermandlar
1 msk socker
1 ägg

Till garnering: 50 g sötmadel eller 1/2 knippa hackad persilja.

Smör och mjöl sammanfräses, mjölken spädes på litet i sänder och massan får koka i 15 minuter. Kastrullen lyftes åt sidan av elden; den skållade och rivna bittermandeln, sockret och det uppvispade ägget tillsättas. Därefter får klimpen sjuda över elden, tills den blir tjock. Den hälles upp i en vattensköljd form och stjälpes upp, då den kallnat.

Serveras klimpen till saftsoppa, garneras den med sötmandel.
Användes den till buljong, garneras den med hackad persilja.
http://morfarshus.blogspot.se/2009/10/orangerott-ljus.html
Klicka för att läsa mera.
Nu hade vi en elektrisk spis där vi bodde på övervåningen i morfars hus, så det här med att "sjuda över elden" var inte aktuellt längre. Men det var inte långt tillbaka före 1950, den tid då övervåningens kök inreddes, som vedspisen nere i morfars och mormors kök användes för matlagning. Mamma var van vid båda kan jag tro.
http://morfarshus.blogspot.se/2009/06/kaffepannan-pa-elektriska-spisen.html
 Klicka för att läsa mera.
Detta recept, och för all del även den elektriska spisen från Husqvarna Norrahammar, är min alldeles egna "Madeleinekaka".
.
.

4 kommentarer:

 1. Vedspis hade vi, föräldrarna, i sommarstugan ända in på 90-talet. På den lagades det mat varje dag om sommaren. Måste ha blivit bra varmt ibland, men det har jag inget minne av. Men hade vi eldat i vedspis i somras hade vi dött av värmeslag.
  Blåbärssoppa utan klimp för mig. Har förstås aldrig smakat klimp till blåbärssoppa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med sommar och matlagning på vedspis är intressant. Minns min faster med reumatism som njöt av matlagning i 30 graders värme i sommarstugan på järnspisen. Själv höll man sig helst utanför.

   Du, prova mandelklimpen i nyponsoppan istället för mandelbiskvier - om du nu brukar sleva in nyponsoppa ;-)

   Radera
 2. Klimp i blåbärsoppa var något nytt.
  I min barnom bjöd farmor på "klotmjölk" Klimp i varm mjölk! Minns så väl de där tallrikarna vid hennes köksbord, en så enkel snäll farmor!
  En tid i mitt liv lagade jag maten på vedspis, lärde mig konsten att ha lagom med ved för att "hålla koken", Fått eld i spisen på morgonen och höra spraket till tekoppen! Minnenas afton blev det visst nu!

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...