20 maj 2015

Centralt och igenbommat


Den 21 mars 2015 upphörde Wäringstams dam- och herrekipering dära Vall´n. Punkt.
Här kommer några vardagliga foton:
 
Ni ser gedigna material som ädelputs, marmor, neonskylt och rostfria fönsterpartier i bottenvåningen. Ganska oförvanskat exteriört. Bevarade träfönster och balkonger med frontplåtar och räcken är original mot gården. Kvalitetsmaterial i en omärkvärdig 60-talsarkitektur. Kanske stör parabolantennerna mest på avstånd . Och rampens räcke av trä passar inte in men går lätt att göra vackrare.
Byggnaden med affär och hyreslägenheter ligger intill Konsum. Bakom Wäringstams inrättade Konsum ganska nyligen en parkering utöver de som finns på de andra sidorna. Får se om huset rivs för att bereda plats för en större Konsumparkering. Fastigheten ägs sedan några år av KF har jag fått veta. Vissa bostadsfönster ser också tomma ut. Kanhända håller KF på att tömma huset på hyresgäster för att kunna riva som en nordmalingsbo sa till mig.
 
 
I maj 2015 står skyltfönstren öde. Ännu en påminnelse om landsbygdsproblemen som finns här i landet. Tomhet och nedläggning drabbar inte endast detta kommuncentra. Jättetråkigt är ordet.

Och här finns mer skriverier om den ekiperingen:
2014
Rykten om rivning
2012  
Neonskylt
Snusnäsdukar
 Då var det 1977

Jag ser så tydligt det delade landet. I min nya hembygd i Mellansverige pågår jubileumsförberedelser. Det ordnas och donas långt i förväg, planteras träd och växter, snyggas till, byggs, målas genom kommunens försorg - allt för att göra besökare och oss invånare stolta och medvetna över värdet i vår månghundraåriga hemort. Det är lovvärt. Medeltida kulturarv förpliktar.
.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...