28 januari 2016

Minnet över Vackra Ulla

Jag och kollegan körde okända vägar på en studietur i höstas. Längs en lång raksträcka på en grusväg i tallskog skymtade jag något i ögonvrån. Broms, back och där, ett par meter från vägen, stod denna märkvärdighet. Utan skylten bakom hade jag förmodligen inget sett. Det var bara att gå ut, läsa och fotografera.
"Vackra Ulla på Bruket

Detta minnesmärke är tillverkat av de skickliga smederna på Furudals Bruk. Det restes till minne av "Vackra Ulla". Tidsangivelsen, kl 8.45 den 24/2 1867, minner om det tillfälle då ungdomarna på Bruket skildes från sin ungdomsvän Ulla som for hem för att gifta sig.

Ulla Hammarström, gift Fredholm, var dotter till kronofogden Sven Olof Hammarström i Ytterhogdal. Hon var god vän med flickorna Löf på Furudals Bruk och vistades ofta där. Mamsell Ulla var känd för sin älsklighet och omtalad bl a för sin färd genom forsarna i Oreälv. Hon var mycket uppvaktad av brukets ungherrar.

När Ulla sista gången for hem som ungmö tog brukets ungdomar farväl av henne här vid vägen mot Östanvik. Vid en stor eld som flammade drack de glögg och höll många tal på både vers och prosa. Ungherrarna på Bruket lät sedan smederna tillverka och sätta upp detta minnesmärke."
Rättviks kommun satte upp skylten med text även på engelska och tyska.

Hörjeligen, så mycket spännande det finns att se i vårt avlånga land. Plötsligt skulle jag vilja veta mer om den fantastiska Ulla, en kvinna jag aldrig tidigare hört talas om. Har svårt att tro att det finns något liknande på annat håll i landet...
.
.

7 kommentarer:

 1. Ja, hon måste ha varit en sjusärdeles människa som kunde få denna uppskattning i sin livstid. Underbar berättelse att få ta del av.

  SvaraRadera
 2. Vilken intressant och ovanlig "sevärdhet"! Den vackra och älskliga Ulla måste ha varit ett sjusärdeles fruntimmer.
  Trevlig och skön söndag!

  SvaraRadera
 3. Sjusärdeles var ordet hörni! En vanlig dödlig kvinna som får ett minnesmärke i unga år, inte en brukspatron eller uppfinnare eller så. Ganska fantastiskt!

  SvaraRadera
 4. Ulla är min morfars mormor. Hon ligger begravd i en ståtlig grav i Alingsås där hon bodde med sin make, jägmästaren Carl Fredholm. Min mamma har träffat henne, så hon känns närvarande trots avståndet. Jag hade ingen aning om minnesmärket, så roligt att se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trevligt att få kännedom om detta. Det ger ännu mera liv åt människan bakom minnesmärket. Och så klart måste du åka till Furudal och se det hela själv!!!

   Radera
  2. Det skall jag absolut göra! Och jag skall åka till min 87-åriga mamma och visa detta för henne, hon kommer att bli väldigt glad. När hon var liten kallade hon sin pappas mormor för mumemum, det lilla barnets variant på mormor kanske. Om du vill så kan jag skicka en bild på henne när hon är 90 år.

   Radera
  3. Roligt att få glädja någon! Och vill du så tar jag väldigt gärna emot ett foto. (Min mejladress finns i marginalen på bloggen.)

   Radera

Tyck till om du vill...