10 november 2018

Folkhemmets lekplats

Så här såg lekparken dära Vall´n när jag var barn och även då jag gick i högstadiet på orten.
Det var en saklig, geometrisk anläggning i funktionalismens anda. Gungor på gungställning, balansgunga, karusell, rutschkana, sandlåda samt parkbänkar för mammorna. Minst en sida kantas av en blomrabatt. Allt på sandunderlag. Platsen är central i tätorten, i övre änden av lekparken går Kungsvägen på vars andra sida nya prästgården ligger och ytterligare en bit till vänster medeltidskyrkan med den vackra fristående klockstapeln av bottnisk typ. Till höger utanför bild löper Nygatan med många affärslokaler och bensinstation.

Det finns något fint och vältänkt över den nya anläggningen. Som idag är ett ingenting, ingenmansland. Foton finns men jag ska inte belasta er med det.

Som barn lekte jag inte här, landsbygden med sin fria och fantasifulla natur, och kanske en och annan lekstuga, var vad jag och mina kamrater höll oss till. Det var under högstadiets håltimmar vi slank förbi här efter att ha köpt en krämbulle på Näslunds konditori eller på väg att köpa godis på Häggströms kiosk.
.
.

2 kommentarer:

  1. Funktionellt, helt säkert. Själv kom jag inte ens i närheten av en sådan lekplats när jag var barn. Vi hade kohagar, skogen och hölador att vistas i och det gjorde vi dagarna i ända när inte skolan och göromål på gården kallade. Så många kojor vi byggde!

    Jo, en sak, du skriver om klockstaplar av bottnisk typ. Jag hade gärna läst lite mera om dem och vad som utmärker dem. Jag kommer ju från andra sidan Bottenhavet och undra om det finns något gemensamt med klockstaplarna från båda sidorna av Bottenhavet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma sak här med lek i naturen med kojbyggande, hemliga klubbar, kanotfärder på bäcken, leksaksbilkörande i jordhög, skidåkande i naturliga backar utan elljusspår. Vi får tacka vår lyckliga stjärna att vi fick uppleva detta med hemmavarande mödrar som inte överbeskyddade ;-)

      Detta ämne med bottnisk typ av klockstapel får vi se om jag tar tag i. Trätorn, helt inpanelat med lökkupor enkelt uttryckt. Men läs gärna om Matti Åkerblom m fl i Biografiskt lexikon för Finland - http://www.blf.fi/artikel.php?id=2534

      Radera

Tyck till om du vill...