8 januari 2019

Plast var fantastiskt - då

Tänk att plast, som var ett nytt och modernt material på 50-talet när föräldrarna satte bo, idag har blivit en global miljöfara för djur och organismer.

Plastpåsarna användes flera gånger om när jag var barn. De diskades och "klistrades" upp på stänkskyddet bakom diskbänken för att torka.

Plastkassar hos lanthandlarna blev vanliga på 1970-talet. Innan de började kosta pengar, som vi kunder blev förvarnade om, minns jag en kvinna i byn som samlade på sig ett stort lager uti fall att...
Själv har jag några plastkassar sparade med tanke på det kulturhistoriska värdet. Och även föremål från 50-talet som funnits här i huset sedan de köptes in.

Nu är plast ett miljöproblem. Haven, ja naturen över huvud taget, översvämmas av plastpartiklar, djur och natur blir lidande. Det finns otäcka bilder på internet med djur som plågas eller dör av plast.

Bild HÄRIFRÅN

I min del av världen lever vi över våra tillgångar, som om fyra jordklot finns till hands. Så bortskämda vi blivit bara på några decennier.

Förr vädrades kläder ibland istället för att tvätta dem varje gång
Tvätten hängde på torklina istället för torktumling eller torkskåp
Nya maträtter lagades av matresterna eller gick till husdjuren
Föremål och kläder lagades
Väl fungerande kök rev man inte ut för att bravera för sina bekanta
Antalet hushållsapparater och hjälpmedel som drevs med elektricitet var få 
Man reste sparsamt och flög inte på semester till andra sidan jordklotet
Konstgräs på fotbollsplaner förekom inte
Fritt flöde av tjänster och varor var ingen regel
Lokalt producerad mat var vanligast
Nöjesshopping fanns inte

 ”Vi köper saker som vi inte behöver,
    med pengar som vi inte har,
    för att imponera på människor vi inte gillar.”
Clive Hamilton, australisk professor i etik

Så snabbt vi blivit fartblinda.
.
.

5 kommentarer:

  1. Fortfarande använder jag t.ex. fryspåsar mer än en gång. Kartongförpackningar (Tärnad mango, gröna ärter, etc.) där jag bara använt en del, läggs i plastpåsar innan de åker in i frysen. När förpackningen är slut finns ingen anledning att slänga fryspåsen.

    Brödpåsar samma sak; de töms på ev smulor vänds aviga och sköljs.

    Lätt som en plätt. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas vi är många med din inställning!
      Jag återanvänder också en hel del plastpåsar och använder numera flergångskassar när jag handlar med återanvända plastkassar vid extra behov. Nästa steg blir flergångspåsar att stoppa frukt och grönsaker i.
      Låt oss fortsätta vårt återbruksvärv!

      Radera
  2. Här återbrukas å det sätt ni båda beskriver, det kommer faktiskt nya idéer nu och då. Det är skönt för varje sak man kan göra.

    SvaraRadera
  3. Ja, jag gör som Bert. För en tid sedan när jag var hos en väninna som hade besök, sa väninnan (hon berättade om min sambos föräldrar som för tio år sedan var hennes grannar):"jag minns när Gunvor hängde ut plastpåsar på tork på strecket .., som vi log". Då sa jag att det gjorde min mamma också och t.om jag själv ibland ,-) Ojdå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Och något tålte hon skrattas åt,
      Men mera att hedras ändå."
      Runeberg om Lotta Swärd ur "Fänrik Ståls sägner".

      Det är intressant när perspektiven vänds, normer blir motsatta till vad de en gång var, och sparsamhet och recycling blir det nya inneordet på allas läppar.

      Radera

Tyck till om du vill...