13 januari 2010

Utsikt borta Löta

Den här bilden tog jag strax efter 70-talets mitt då jag flyttat bort från byn. Det var jullov och självfallet åkte jag tillbaka hem. Jag fotograferade minnen att ta med söderut. Det var postlådor på rad, mjölkbord och vyer.


Bilden är tagen från min barndomskamrats hem ôppa Löta. Här stod fram till 60-talet deras bröjstu (bryggstuga) som vi lekte i (fantastiskt hus med två trappor varav en var "hemlig" och smal) och här på Löta fanns en gång i tiden före mej också flera av byns små gråa sommarlagårdar samlade. Byns platser för sommarlagårdar syns på laga skifteskartan.

Då Olga T eldade i bröjstuns öppna härd såg Selma J på andra sidan bäcken detta om hon ställde sig på lagårns uppkörningsbro. Lyste det, gick Selma lite tidigare för att få en pratstund med Olga innan de mjölkade korna. Det här var under somrar och höstar. Selmas och Johans lagård syns längst bort bakom Kalles & Hildurs lilla röda hus med gavel och långsida hitåt, mitt i bilden. Däremellan rinner bäcken. Åsså syns min lagård till vänster.


Färgbilden ovanför är från 2010. Det mesta är sig likt. Huset mitt i bild har målats om, några björkar har försvunnit, andra träd har vuxit sig stora, ett litet garge och en lekstuga har försvunnit. Men tiden har inte stått stilla...

2 kommentarer:

 1. Tack för hälsningen, blir så glad över att du tycker om bilderna. Bloggen och bilderna får ligga kvar även om jag just nu inte hinner publicera några nya inlägg.

  Tycker att din blogg alltid innehåller så mycket intressant läsning och spännande bilder.
  Kul att du hunnit dokumentera ganska mycket av din närmiljö i unga år. Nu i vuxen ålder är det en massa miljöer som jag grämer mig över att jag aldrig fotograferade som barn/tonåring. Så många fantastiska miljöer är redan borta. Men nästa gång jag åker 'hem' så ska det plåtas flitigt :-)

  Ha det så gott!
  (Jag kommer fortsätta att kika in här då och då)

  SvaraRadera
 2. Tack för snälla ord, Gnistrande snö / Katarina!
  Det kanske aldrig blir för sent att börja dokumentera, då vi är 80 har fortsatt att blåsa och förändrat dagens situation. Det man önskar är att förändringen sker till det bättre...

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...