16 april 2010

Garail

Jag tycker om ordet  garail men vad gara egentligen betyder vet jag inte. Gara-ila kôm ônner vårn, ja ända in i maj iblann. Tätt snöfall, ofta med lapphandskar (våta flingor som hakat i varandra och blivit stora) som kommer på kort varsel och går fort över, ett il. Ja ä litte förtjusst te dem, mamma bruke säg att ny snön ät ôpp gammen. Jag har hittat hennes beskrivning av hur jag som väldigt liten fascinerades av lapphandskar.

Apropå snö, så hittar jag ett foto från början av 1970-talet då det var det så här höga plogvallar längs Kustlandsvägen, gammvägen. Syrran är måttsticka och farbror Kalles lagårdstak skymtar till höger. Gammvägen i mitt hjärta, Kustlandsvägen från 1600-talet, Norrstigen innan dess. Det dröjde inte så länge efter att grusvägen såg ut så här, som det gick att spela kula, hoppa hage eller leka "jag begär krig". Det doftar vår!

2 kommentarer:

  1. Ha i dag åkt skider från Salberg ne till Asp. Mellan Fäbodena å Liberstuga kömmene ett riktigt garail öve ass. Annars va ne en toppentur på skaraföre. Soligt, mevind och mycke neförsbacka. Å kokekaffe smaka se bra på järnspisn däre Fäbodena.
    Hälsninga borda Mobacken

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...