2 september 2013

Småbruk med kossor finns än idag

Jag var på kobesök den första septemberdagen. Långt från morfars hus, tyvärr, men närmare min andra hembygd.
För att nå gården, ett småbruk, vandrade jag en grusväg kantad av en gärsgård. På gården pågick en hel del aktiviteter men mitt största intresse riktades mot de 6 korna av fjällras.
Förbundet Sveriges småbrukare hade öppet hus just här, ett lovvärt initiativ. Längs norrlandskustens övre delar finns inte denna förening etablerad vad jag förstår. Jämtland-Härjedalen har den nordligaste lokalavdelningen. I mitt hemlän gäller stordrift för de jordbruk som över huvud taget finns kvar. Det här förbundet stötte jag på en gång för länge sedan då jag var statligt anställd och hade ett uppdrag att dokumentera äldre byggnadsmaterial. Snacka om entusiaster med förankring i verkligheten!
Ko-rúsen, kobajor, är en fröjd att se i markerna. Och den här är färsk i motsats till den HÄR. Båda är värdfulla. Betänk vilken nytta gödseln gör och helt ekologiskt miljövänlig är den också!
Det här är en härlig syn för mej, med fäbless för mjölkkor! Den gör den mig glad. Tror ni kor finns kvar om hundra år? Mjölk lär väl kunna tillverkas syntetiskt om forskarna ligger i. Skog är idag mer värdefull än åkermark i min norrländska hembygd.

Jag är glad över att ha gjort det här besöket på småbruket där 10 hektar mark producerade vall/hö till de sex korna och ett antal får och på resten odlades säd. Hemma på mina föräldrars gård skulle 2 ha åkermark räcka till 2,5 kossor då hemmanet var i bruk.  Hur som helst mötte jag nu i Mälardalen en framtidstro som var/är underbar att få ta del av.
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Glad även av att bara titta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mira, precis vad jag också blev! Fast jag såg dem i verkligheten, ett strå vassare än på bloggbilder ;-)

   Radera
 2. Visst finns de - gäller bara att hitta dem.
  Har en väninna med liten gård med rödkullor - hon har just kommit hem från sätern, där hon tillbringar hela sommaren.
  Länge leve entusiasterna!
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Just så där ska det se ut! Ett levande landskap med fria, glada kossor. Ja, med djur av alla slag som njuter ett naturligt och lyckligt liv.

  SvaraRadera
 4. Uppvuxen med fjällkor. Och rödkullor!

  SvaraRadera
 5. Härligt med fler ko-lovers!
  Kanske skaffar jag ett par kor då jag fyller pension... vem vet... jag är ju uppvuxen med kossor av äldre sort...

  SvaraRadera
 6. Roligt att se bilder från levande småbruk!

  SvaraRadera
 7. Visst är det Mikael, en livsstil på upphällningen, ett levnadssätt som jag växte upp med :-)

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...