25 april 2014

Tvättstugor


Herrskapsfolkets tvättstuga i Olofsfors bruk ligger vid dammen. Bruksarbetarnas gemensamma tvättstuga ligger nedanför dammen. Ingen av dem är förstås kvar från brukets grundande utan av senare datum. "Herrskapet" var ursprungligen familjer ur Skeppsbroadeln i Stockholm. En ättling till en av dem kom så småningom att bli min arbetskamrat i huvudstan.

I min by finns än så länge två små tvättstugor kvar av alla de små privata bondtvättstugor som funnits. Har för länge sedan skrivit om båda här på bloggen. Alla överloppsbyggnader lever farligt, de finns till i farozonen. De kommer att vandra samma väg som skvaltkvarnarna som fanns i bäckarna här. Enligt laga skiftesprotokollet fanns 1864 fem kvarnplatser men de är inte utmärkta på kartan. En vet jag med säkerhet var den funnits, de andra har fallit i glömska då det inte finns någon äldre person i byn som heller vet. Att fråga "di gamle" som ges som råd till den som vill veta mer gäller inte här.
Detta är träfodralet som lagaskifteskartan förvaras i. Kartan är mycket stor och den borde bysamfälligheten, vi hemmansägare, ha en kopia av. Den gäller fortfarande men vi är inte ens en handfull som sett den i verkligheten.
.
.

4 kommentarer:

 1. Hemmavid (Surahammar) låg bruksarbetarnas tvättstuga vid Dammen. Borta sedan länge. Var herrskapet tvättade vete tusan, på herrgården förmodar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olofsfors bruk är välbevarat på flera sätt, bl a det här med tvättstugorna.

   Roligt att få veta att du kommer från Surahammar. Där har jag svängt in på genomresa i år men mest känner jag till S. genom den nerbrunna kyrkan. Bergslagen är livligt trots nerläggningar av industrier.

   Radera
  2. Ja, det var sannerligen en sorglig historia. Att kyrkan brann förstås. Men också för lustigkurren, eller tvärtom, som gjorde det. Antar att du känner till historien.

   Radera
  3. Nja, jag är inte helt insatt men har förstått att märkliga idéer fanns hos förövaren.

   Radera

Tyck till om du vill...