30 april 2014

Trasmattor


http://www.lundagard.blogspot.se/2014/04/fagerbacka-fabodstalle.html
Foto av Aja Lund.
Bilden är lånad från den inspirerande bloggen Lundagård och visar Österbottniska Fagerbacka fäbodställe.

Så här tänker jag mig att köksgolvet i mormors och morfars kök såg ut på 20-talet och en gång ska se ut igen. Mamma berättade om trasmattorna på det såpskurade köksgolvet, att de låg sida vid sida vintertid och glesare under sommarhalvåret. Såklart det ska vara så!
.
.

7 kommentarer:

 1. Kruxet med trasmattor (och i ännu högre grad ripsmattor) är att de inte ser så här fräscha ut särskilt länge. Och att skura dem med såpa och rotborste, och sedan bära upp dem från sjön är ett tungt jobb. kanske är det därför jag inte gillar mattor.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore det varjedagsnötande hade jag tvekat. Numera tar vi även av oss skorna inomhus, helt annorlunda än för bara 40-50 år sen. Mattvätt i sig fungerar bra för mej, en meditativ procedur även om den är omständig:-) http://morfarshus.blogspot.se/2013/07/tvatta-trasmattor.html

   Radera
 2. Rejäla hemvävda trasmattor är en form av rikedom. De skänker värme, hemtrevnad och fina minnen.
  Min kära mor älskade sin vävstol - som hon vävde allt möjligt på, inte bara mattor. Vi brukade hjälpas åt att dra upp och trä vävarna och givetvis klippte vi mattrasor tillsammans. Saknade, mysiga stunder.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mig i det du skriver.
   Skön helg!

   Radera
 3. Så vackert! Som en tavla!
  Vi lade hela köksgolvet med trasmattor till jul......så varmt golvet blev för småfötterna.
  Så mycket trasmattor i kombination med vedeldning var inte så praktiskt andra tider. Till jul bar vi in ved för hela helgen innan vi lade på mattorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nutidshistoria, så lätt att bli bortglömd. Tack för glimten från då det begav sig.

   Radera
 4. Visst är det vackert.
  Jag tror jag har ett femtiotal i ett av uthusen.
  Om det inte vore för hundarna skulle de få göra tjänst i hemmet.

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)