14 juli 2017

Linoleum- och korkmattor

Nu håller den gamla typen av mönstrade linoleummattor äntligen kommit i ropet. Längre tillbaka benämndes de korkmattor och brukade fernissas i motsats till senare bonvaxning eller polishing av linoleummattor som de senare benämndes. Ännu finns miljöer kvar med dessa vackert mönstrade och miljövänliga golvmaterial. Men förväxla dem inte med plastmattor som kom på 1960-talet och blev en stor produkt på 1970-talet. Läs om moderna golvmaterial.

Bild från internet. Här är en gammal korkmatta kompletterad med en nytryckt. Trevligt.
De nytryckta finns i fem olika mönster och har bredden ca 65 cm jämfört med de 2 meter som är och var normalt för kork/linoleummattor.

Mina funderar för närvarande handlar om vad en gammal borttagen korkmatta ska bli ersatt med. Mattan byttes ut under 70-talets början till en då så populär heltäckningsmatta. Det är det sista rum som återstår att göra vid på övervåningen. Med tanke på mönstret på korkmattan, som finns kvar i angränsande garderob, var den av äldre årgång redan då rummet inreddes 1950.

De senaste åren har jag byggt upp ett lager rullar med gamla korkmattor men ingen av mönstren finns i tillräckligt många kvadratmetrar.

På övervåningen  från 1950 finns trägolv av klarfernissade jämnbreda granbrädor och linoleummattor med mönstret Jaspé samt en geometriskt mönstrad borttagen dito. Allt finns alltså kvar utom den sistnämnda. Och jag funderar och undersöker vilken lösning som blir lämpligast där den en gång låg.
.
.

4 kommentarer:

  1. Hej, nu när mattan är borttagen, hur ser trägolvet under ut. Är golvet ok, olja då in trägolvet och låt det vara så! BRA sida du har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är smala obehandlade bräder under masoniteskivor. Stig, jag vill så gärna återställa som det såg ut på 50-talet och då det på 60-talet blev mitt rum ;-)Allt annat är original eller återställt på övervåningen.

      Radera
  2. Men vilken fin blogg. Här ska jag läsa mer.
    Som svar på din kommentar på min sida. Det är mycket som många tar för givet att de får göra på sin egen fastighet som bryter mot lagar, stadgar och normer. Det är inte heller lätt att göra rätt även om man försöker då kommunernas kunskaper inte alltid är på rätt nivå.
    Är du verksam arkitekt? Jobbar du också mot privatpersoner?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, byggnader utan kulturhistoriskt skydd behandlas ofta ovarsamt. Du har rätt om detta med kompetensnivåer.
      Jag är verksam arkitekt och arbetar bl a gentemot privatpersoner och myndigheter.

      Radera

Tyck till om du vill...